Τουρκία: Πολύπλευρο παζάρι με ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσία

«Εχουμε μεταφέρει τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε μια πιο θετική ατζέντα. Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο της ένταξής μας στην ΕΕ», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή επιβεβαίωσε το πολύπλευρο παζάρι στο οποίο επενδύει η τουρκική αστική τάξη. Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Η αποτελεσματική ηγεσία της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή θα είναι επίσης κέρδος για την Ευρώπη» και με φόντο την όξυνση διεργασιών στο Κυπριακό, κάλεσε την ΕΕ «η οποία έχει παραδοθεί στις απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων», «να αποκτήσει στρατηγική προοπτική».

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία παζαρεύει τον ρόλο της και για την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ. Μετά την επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Τουρκία, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφτεί την Αγκυρα και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τ. Μπίλστρεμ, ο οποίος χτες κατά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα ομόλογό του εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνεργασία με την Τουρκία, λέγοντας ότι «πρέπει να διατηρούμε τον διάλογο ανοιχτό, σε όλα τα επίπεδα» και ότι «οι συζητήσεις εξελίσσονται με θετικό τρόπο».

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα διατηρεί όλους τους διαύλους ανοιχτούς και με τη Μόσχα: Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες ότι την επόμενη βδομάδα (στο περιθώριο της Συνόδου του G20, στην Ινδονησία) «σχεδιάζεται αριθμός συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης της αύξησης της συνεργασίας με την Τουρκία στο αέριο και της οργάνωσης μεγάλων αποστολών δημητριακών και λιπασμάτων». Ολα αυτά ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την κυβέρνηση Πούτιν, έλεγε πως «η αλληλεγγύη ανάμεσά μας, σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια, (…) οι πρωτοβουλίες στην αμυντική βιομηχανία, τρέφουν τον σεβασμό ανάμεσά μας». Σημειωτέον ότι την Τρίτη η Αγκυρα άρχισε να πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο που παραλαμβάνει, όπως ανακοίνωσε και το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...