Τουρκία: Προετοιμασία της κοινής γνώμης για τις απαιτήσεις της αστικής τάξης στη συμφωνία των δυο χωρών

Ελλάδα-Τουρκία
Φώτο Αρχείου / Πηγή : Eurokinissi

«Ελληνοτουρκική φιλία: Μια χειραψία μακριά» ήταν ο τίτλος προχτεσινού άρθρου στη «Χουριέτ», το οποίο υποστήριζε ότι «αν και δεν είναι ευρέως αποδεκτό, η κρίσιμη αλήθεια για τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πως μπορούν να διευθετηθούν.

Γιατί; Γιατί μετά από τόσα χρόνια επίπονων διερευνητικών συνομιλιών και διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο γειτόνων, έχει αποθηκευτεί ένας πλούτος σοφίας και εμπειρίας. Πολύ λίγες πέτρες δεν έχουν σηκωθεί για να βρεθεί λύση. Οι απαντήσεις βρίσκονται εκεί έξω…».

Το άρθρο – το οποίο υπογράφεται από τον Φαρούκ Λόγκογλου, πρώην στέλεχος του τουρκικού ΥΠΕΞ, με άμεση εμπειρία στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες – επισημαίνει πως πρέπει και στις δύο χώρες να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ, επιβεβαιώνοντας ότι στο τραπέζι θα τεθούν όλες οι αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης, παραθέτει μια μακρά λίστα που περιέχει από την «οριοθέτηση χωρικών υδάτων» στο Αιγαίο μέχρι το FIR και την κυριαρχία «πάνω σε ανώνυμους γεωγραφικούς σχηματισμούς ή νησιά».

«Συμβουλεύει» δε τις δύο πλευρές να χωρίσουν τα θέματα προς συζήτηση «σε αυτά για τα οποία μπορεί να συμφωνήσουν άμεσα μεταξύ τους και σε εκείνα για τα οποία θα πρέπει να ζητήσουν διεθνή διαιτησία», καταλήγοντας ότι «φυσικά δεν υπάρχει εκ των προτέρων κανένας λόγος για τον οποίο όλα τα εξαιρετικά ζητήματα δεν θα μπορούσαν να λυθούν μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...