Τουρκία: Προκλητικές δηλώσεις για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων

Αγία Νάπα-Κύπρος

Νέα πρόκληση από την Τουρκία που ανακοίνωσε ότι προχωράει στο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πέντε μέρες πριν από τις παράνομες εκλογές στα Κατεχόμενα, ο υποψήφιος Ερσίν Τατάρ μετέβη στην Άγκυρα προκειμένου να ανακοινώσει, μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το άνοιγμα μέρους της παραλίας, παρά τα έντονα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς κάθε κατεύθυνση. Πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται στην προσπάθεια του Ερντογάν να ωθήσει τον εκλεκτό του Ερσίν Τατάρ στις εκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, πριν τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ο Τατάρ ανέφερε σε συνεργάτες του ότι «σας έχω μια μεγάλη έκπληξη».

Σε δηλώσεις του ο Τατάρ είπε πως «το 2019 υποσχεθήκαμε το άνοιγμα του Βαρωσίου και τώρα πραγματοποιούμε το πρώτο βήμα» , προαναγγέλλοντας πως από την ερχόμενη Πέμπτη η παραλιακή ζώνη θα είναι ανοιχτή για τον κόσμο.

Ο Ερντογάν είπε ότι «σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση».

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» Κύπρου, στη Λευκωσία επικρατεί έντονη ανησυχία και γίνονται συνεχή διαβήματα προς την Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθούν οι ανακοινώσεις για τα Βαρώσια.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με μέλη ευρωπαϊκών θεσμών και από μέρους τους η Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, και ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, έχουν επικοινωνήσει με τον Ερντογάν.

Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή» δήλωσε πριν από λίγο ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...