Τουρκία: Προς δεύτερο γύρο για την ανάδειξη νέου προέδρου

τουρκικές εκλογές
Πηγή: Anadolu

Την κλιμάκωση των ήδη έντονων διεργασιών, σε άμεση διασύνδεση με τους οξυμένους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς εντός και εκτός συνόρων, σηματοδοτούν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία, όπου για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Η εκλογική διαδικασία είχε συμμετοχή άνευ προηγουμένου, παρά την κρίση, και τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα την 6η Φεβρουαρίου,

Ο επικεφαλής του ανώτερου εκλογικού συμβουλίου της Τουρκίας (YSK, η εθνική εφορευτική επιτροπή), Αχμέτ Γενέρ, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 49,49% των ψήφων και ο βασικός αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 44,49%, με το 91,93% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Το αποτέλεσμα σημαίνει πως θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μάη.

Τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσαν και οι δύο βέβαιοι για τη νίκη.

Ο Ερντογάν, δήλωσε πεπεισμένος μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια». Διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ότι έχει προβάδισμα 2,6 εκατομμυρίων ψήφων, αλλά έτοιμος να «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αν απαιτείται. «Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», είπε.

Μιλ΄ώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του ΑΚΡ ο Ερντογάν ευχαρίστησε όσους ψήφισαν το κόμμα του λέγοντας: «Η χώρα μας ολοκλήρωσε άλλη μια γιορτή της δημοκρατίας με τις εκλογές της 14ης Μαΐου, και η Τουρκία είναι η νικήτρια. Αν και τα τελικά αποτελέσματα δεν είναι ακόμη γνωστά, είμαστε με διαφορά μπροστά. Δεν είμαστε σαν αυτούς που προσπάθησαν να εξαπατήσουν το έθνος για άλλη μια φορά, πιθανόν για τελευταία φορά.Εμείς παίρνουμε οδηγίες από το έθνος, όχι από τους τρομοκράτες».

Kιλιτσνάρογλου: «Θα κερδίσουμε σίγουρα αυτές τις εκλογές στο δεύτερο γύρο»

Ο Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος πρόεδρος της Λαϊκής Συμμαχίας,μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ας μην προσδοκά κανείς σε τετελεσμένα γεγονότα.Όλοι θα δουν ότι θα κερδίσουμε σίγουρα μα σίγουρα αυτές τις εκλογές στον δεύτερο γύρο και θα φέρουμε τη δημοκρατία. Ευχαριστώ ειλικρινά όλους τους ψηφοφόρους που πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υψηλή συμμετοχή των νέων και των γυναικών. Είναι επίσης ευχάριστο ότι το ποσοστό συμμετοχής πλησίασε το 90% και η διαδικασία διεξήχθη με δημοκρατική ωριμότητα.
Παρά τις συκοφαντίες και τις προσβολές του, ο Ερντογάν δεν πήρε το αποτέλεσμα που περίμενε. Οι εκλογές δεν μπορούν να κερδηθούν από τα μπαλκόνια.
Η απαίτηση για αλλαγή στην κοινωνία είναι πάνω από 50%. Το γεγονός αυτό δείχνει και την απώλεια ψήφων στο ΑΚΡ. Για τις επόμενες 15 ημέρες θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουμε το δίκιο και τη δικαιοσύνη μαζί με το έθνος μας για την Τουρκία».

Νωρίτερα ο Κιλιτσντάρογλου, αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας πως αποκρύπτεται μέρος των ψήφων υπέρ του από τα συστήματα της YSK. «Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου. Υποσχέθηκε πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Ο υποψήφιος που ήρθε τρίτος, ο Σινάν Ογάν, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που έλαβε το 5% των ψήφων, ετοιμάζεται να τις παζαρέψει, αλλά δεν ξεκαθάρισε με ποιον.

Πρώτο το ΑΚΡ στις βουλευτικές

Το AKP έγινε και πάλι το πρώτο κόμμα στο Κοινοβούλιο, αλλά σε αυτές τις εκλογές το ποσοστό του 42,28% των εκλογών του 2018 μειώθηκε σε 35,64%. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο αριθμός των βουλευτών της Προεδρικής Συμμαχίας παρέμεινε στους 325 ενώ στις εκλογές του 2018, εκπροσωπήθηκε στο κοινοβούλιο με 334 βουλευτές.

Το MHP, το οποίο οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδειχναν μεταξύ 5%και 6% ήταν ένα από τα κόμματα-έκπληξη των εκλογών. Διατήρησε το ποσοστό ψήφων του και αύξησε τον αριθμό των βουλευτών του κατά 2 λαμβάνοντας το 10,24% των ψήφων.

Σταθερή η προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει τη θέση της σε σύνθετα παζάρια ανεξαρτήτως αποτελέσματος

Η αντιπαράθεση των βασικών αστικών μπλοκ φαίνεται να παίρνει παράταση για ακόμη δύο εβδομάδες για τον εγκλωβισμό του τούρκικου λαού στην επιλογή εκείνου που μπορεί να υπηρετήσει τον στόχο της παραπέρα «γεωπολιτικής αναβάθμισης» του τουρκικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο των σύνθετων παζαριών που δυναμώνει, αξιοποιώντας τη συμμετοχή του στο ΝΑΤΟ, αλλά και την πολυεπίπεδη συνεργασία που αναπτύσσει με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το σίγουρο είναι πως θα ενταθεί η προσπάθεια της Αγκυρας για αναβάθμιση του ρόλου της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη «γειτονιά» μας και όχι μόνο.

Εξάλλου, φτάνοντας στις κάλπες της Κυριακής, οι προσπάθειες των αστικών επιτελείων (και στη χώρα μας) να παρουσιάσουν ως «ελπιδοφόρα» μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης με επικράτηση Κιλιτσντάρογλου, κρύβουν τα ταξικά συμφέροντα που και η «Εθνική Συμμαχία» υπηρετεί: Ακόμα και για τα Ελληνοτουρκικά, μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν πάλι επειδή «δεν έκανε τίποτα για τα νησιά που στρατιωτικοποιεί η Ελλάδα», λέγοντας στους ακροατές του: «Κάντε λίγη υπομονή, το κράτος θα ξαναγίνει κράτος και όλα τα κόμματα θα ξέρουν τα όριά τους».

Σε όλους τους τόνους, άλλωστε, ο Κιλιτσντάρογλου έχει ξεκαθαρίσει πως και η σχέση της Αγκυρας με ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ θα παραμείνει αντικείμενο σκληρού παζαριού – παρότι στις τοποθετήσεις του εμφανίζεται ένα «κλικ» πιο ευρωατλαντικός από τον Ερντογάν.

Ειδικά δε για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, οι ίδιοι αναλυτές υποστήριζαν ότι «τα θέματα αυτά θα παραμείνουν δύσκολα», διατυπώνοντας προσδοκίες η Τουρκία «να επιστρέψει σε ένα είδος επαγγελματικού διαλόγου αντί να ανταλλάσσει απειλές και να επανασχεδιάζει μόνη της τα θαλάσσια σύνορα».

Κατέληγαν δε συνολικά για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ότι «αν υπάρξει μια πιο καρποφόρα σχέση και αντίληψη για τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή και την ευρύτερη Ευρώπη, θα υπάρξουν βελτιώσεις ακόμα και σε αυτά τα πολύ σύνθετα θέματα…».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, «Reuters»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...