Τουρκία προς ΗΠΑ: “Μπορούμε να τα βρούμε” στο πλαίσιο ενίσχυσης της θέσης της στην Ανατ. Μεσόγειο

Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας
Φώτο αρχείου / Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας

«Επαναλαμβάνουμε στις ΗΠΑ την πρόταση να συζητήσουμε τα θέματα των “S-400”, των “F-35” και των κυρώσεων CAATSA (σ.σ. Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων)», σημείωσε ξανά χτες ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως «μπορούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω συνομιλιών, εάν είμαστε στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι.

Περιμένουμε ότι τα λάθη θα διορθωθούν», όπως και ότι «περιμένουμε από την κυβέρνηση Μπάιντεν συγκεκριμένα βήματα. Οι “S-400”, τα “F-35” και οι κυρώσεις CAATSA εμποδίζουν την ανάπτυξη των σχέσεών μας. Έχουμε ήδη πει ότι αυτά τα μέτρα εναντίον μας είναι μη νόμιμα και άδικα. Οι κυρώσεις για την απόκτηση από μια χώρα του ΝΑΤΟ εξοπλισμών για τη δική της προστασία αντιτίθενται στο συμμαχικό πνεύμα». Υποστήριξε πως η Τουρκία «δεν έχει πεισθεί για τα επιχειρήματα των ΗΠΑ ότι οι “S-400” συνιστούν κίνδυνο για το ΝΑΤΟ», όπως και για το ότι «τα συστήματα αυτά δημιουργούν κινδύνους για τα αεροσκάφη “F-35″», και κατέληξε: «Εάν υπάρξουν αποδεκτοί όροι, μαζί με τους “S-400” θα αγοράσουμε και συστήματα “Patriot”. Είμαστε βέβαια αναγκασμένοι να λάβουμε υπόψη τα εθνικά συμφέροντα, αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές για συνεργασία», υπογράμμισε ο Καλίν.

Στο μεταξύ, «μοχλός» των διευθετήσεων είναι και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, μετά τις πρόσφατες επαφές ανώτατων στελεχών του τουρκικού ΥΠΕΞ σε Κάιρο και Ριάντ, η «Σαμπάχ» φιλοξενούσε χτες συζήτηση με διάφορους Αραβες αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους «οι στενότεροι δεσμοί της Τουρκίας με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία μπορούν να μετατραπούν σε παράγοντα που “θα αλλάξει το παιχνίδι” (σ.σ. “game-changer”)», ενώ εκτιμούσαν ότι τέτοιες συνεργασίες «όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιφέρεια, αλλά μπορούν επίσης να λειτουργήσουν και ως κινητήριος μοχλός για την ένταξη άλλων χωρών σε αυτές».

Δείτε ακόμα...