Τουρκία: Προσωρινή εκτόνωση της έντασης με την υπόθεση Καβαλά και πρεσβευτών

Ερντογάν

«Την τήρηση του άρθρου 41 της Σύμβασης της Βιέννης περί των Διπλωματικών Σχέσεων» επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ, και με σχετική σημερινή ανάρτηση της πρεσβείας τους στην Άγκυρα προσπάθησαν να εκτονώσουν την ένταση που προκάλεσαν οι ανοιχτές επικρίσεις δυτικών χωρών για χειρισμούς της κυβέρνησης Ερντογάν στην υπόθεση Καβαλά.

Η Σύμβαση της Βιέννης προβλέπει μεταξύ άλλων ότι διπλωματικό προσωπικό μιας χώρας οφείλει να σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής της αντίστοιχης πρεσβείας και να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του ίδιου κράτους. Την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας αναπαρήγαγαν και οι πρεσβείες του Καναδά, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας στην Άγκυρα, ενώ σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ το ίδιο έκαναν και οι πρεσβείες Γαλλίας και Γερμανίας.

Όπως μετέδωσε το «Αναντολού» και άλλα τουρκικά ΜΜΕ την εξέλιξη καλωσόρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι οι πρεσβευτές έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύει ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. «Η πρόθεσή μας δεν ήταν να προκαλέσουμε κρίση», υποστήριξε ο Ερντογάν, αλλά «να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας». Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας «δεν παίρνει εντολές από κανέναν», επέμεινε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ανεχτεί να του δίνει εντολές μια ομάδα πρεσβευτών». Επανέλαβε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται τη χώρα.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα οι πρεσβείες αυτών των χωρών δημοσιοποίησαν κοινή έκκληση στην οποία υποστήριζαν ότι η υπόθεση Καβαλά (σ. σ. του ακτιβιστή επιχειρηματία που κατηγορείται για κατασκοπεία και συνομωσία κατά του κράτους) «ρίχνει βαριά σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας» και ζητούσαν την απελευθέρωσή του. Η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα και το Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν δήλωσε ότι «έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν “persona non grata” (σ. σ. «ανεπιθύμητοι», κάτι που πολλοί ερμήνευσαν μέχρι και ως προετοιμασία για απέλαση των πρέσβεων)». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», κατηγορώντας τους για «απρέπεια» και αναφέροντας ότι «θα πρέπει να φύγουν» από τη χώρα, «εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...