Τουρκία – Σαουδική Αραβία: Στην Άγκυρα ο Σαλμάν με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έφτασε στην ’Αγκυρα, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία και δεύτερη φάση προσπαθειών αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, μετά την επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Απρίλιο στο Ριάντ.

Φθάνοντας στην Άγκυρα από την Ιορδανία, όπου συναντήθηκε με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β συζητώντας την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών, εμπορικών σχέσεων και σχέσεων ασφαλείας, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα έχει σειρά διαδοχικών συναντήσεων με τον πρόεδρο Ερντογάν και πλήθος άλλων Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι εξέφραζαν ελπίδες για το ξεπάγωμα παλιότερων σαουδαραβικών επενδύσεων ύψους 3 δισ. δολαρίων στην Τουρκία που σταμάτησαν μετά την όξυνση της έντασης των διμερών σχέσεων με αφορμή την δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εντάσεις στις σχέσεις Ριάντ- Αγκυρας είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, το 2013, όταν ο Ερντογάν είχε στηρίξει τον Αιγύπτιο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και θεωρούνταν μαύρο πρόβατο για τη Σαουδική Αραβία, έναντι του στρατάρχη αλ Σίσι που ηγήθηκε του πραξικοπήματος εναντίον του. Νέο λάδι στη φωτιά έριξε αργότερα ο οικονομικός αποκλεισμός που επέβαλε η Σαουδική Αραβία το 2014 στο Κατάρ, σύμμαχο της Τουρκίας, και ο οποίος διήρκεσε ως το 2017.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία αναμένεται η υπογραφή σημαντικών συμφωνιών στους τομείς της Ενέργειας, της ασφάλειας, του εμπορίου και της Οικονομίας. Δεν ήταν ξεκάθαρο ωστόσο εάν θα ξεπεραστούν σύντομα τα εμπόδια που φρενάρουν τις διαδικασίες για την δημιουργία “συναλλαγματικής γραμμής” για διμερείς εμπορικές συναλλαγές με τα νομίσματα των δύο χωρών ώστε να παρακαμφθεί το δολάριο. Πιθανή φαινόταν επίσης η υπογραφή συμφωνία για την αγορά δεκάδων τουρκικών τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ολοκληρώνει στην Τουρκία περιοδεία που ξεκίνησε στην Αίγυπτο και συνεχίστηκε στην Ιορδανία με στόχο την προετοιμασία περιφερειακών εξελίξεων εν αναμονή της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν από τις 13 ως τις 16 Ιουλίου σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Σαουδική Αραβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Anadolu

Δείτε ακόμα...