Τουρκία: Σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τον Ιμάμογλου αλλά και «ισχυρή συμμαχία με το ΝΑΤΟ» καλεί το κεμαλικό CHP

Αξιοποιώντας την δίωξη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και την επιχείρηση καταστολής που κλιμακώνει η κυβέρνηση του ΑΚΡ στην Τουρκία, το κεμαλικό σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) πρωτοστατεί στην διοργάνωση νέων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, επιδιώκοντας να αναβαθμιστεί ακόμα πιο διακριτά σε πόλο αναδιατάξεων στον αστικό πολιτικό χάρτη της χώρας.

Ο πρόεδρός του CHP Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε ότι το κόμματου θα συνεχίσει τις αντιδράσεις μέχρι να αποφυλακιστεί ο Ιμάμογλου ή να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές. Το Σάββατο 29/3 ετοιμάζει νέα κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη, για την έναρξη της προεκλογικής του καμπάνιας εν όψει των εκλογών, οι οποίες όμως είναι προγραμματισμένες για το 2028.

«Σε κάθε πόλη όπου πάμε, θα έχουμε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Οζέλ. Θα ακολουθήσουν διαδηλώσεις σε Άγκυρα, Σμύρνη, Αττάλεια, Μερσίνη και αλλού με σύνθημα «Αφήστε τον υποψήφιό μας.

Ο Οζέλ ανήγγειλε επίσης την έναρξη συλλογής υπογραφών με αίτημα την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών. Στόχος είναι η συγκέντρωση 28 εκατομμυρίων υπογραφών, για «να ξεπεράσουμε τα 27,7 εκατομμύρια ψήφους τις οποίες έλαβε ο Ερντογάν» στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, όπως είπε.

Στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται, οπαδοί του CHP συμμετέχουν με συνθήματα όπως «Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ» και «Τι ευτυχισμένος είναι αυτός που λέει ότι είμαι Τούρκος».

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του CHP ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα δεν εξυπηρετεί παρά τις προσπάθειες γεωπολιτικής αναβάθμισης του ντόπιου κεφαλαίου, αφού μιλώντας στο CNN International, ο Οζέλ ξεκαθάρισε: «Υποστηρίζουμε την ενσωμάτωση της χώρας μας με τη Δύση και μια ισχυρή συμμαχία με το ΝΑΤΟ». Σε αυτό το πλαίσιο επέκρινε την κυβέρνηση του ΑΚΡ για ενέργειες που «αποτελούν εμπόδιο και παρασύρουν την Τουρκία σε παράνομο μονοπάτι», σπεύδοντας να επισημάνει ότι «οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ ή άλλες δημοκρατικές χώρες θα πρέπει να συνεχιστούν με τη μορφή ανοιχτού διαλόγου».

Συνολικά σε λιγότερο από μία βδομάδα οι συλλήψεις στην Τουρκία πλησιάζουν τις 2.000, ενώ η κυβερνητική επιχείρηση φίμωσης και τρομοκρατίας στρέφεται στοχευμένα και κατά αγωνιστικών δυνάμεων που πρωτοστατούν για την οργανωμένη πάλη υπέρ των λαϊκών – εργατικών αναγκών. Είναι χαρακτηριστικές οι συλλήψεις δεκάδων στελεχών, μελών και οπαδών του Κομμουνιστικού Κόμματος (ΤΚΡ) και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, ακόμα και με επιδρομές σε σπίτια.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...