Τουρκία: Σε Κεμάλ Κιλιντστάρογλου υποψήφιο πρόεδρο κατέληξαν τα παζάρια των «6» της αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP). Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

«Λευκός καπνός» φαίνεται ότι βγήκε από τα παζάρια μεταξύ των συμμετεχόντων στο λεγόμενο «Τραπέζι των Έξι» για τον κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, με φόντο ενδοαστικές διεργασίες που φουντώνουν εδώ και καιρό στην Τουρκία, για το ρόλο της πλουτοκρατίας της χώρας σε σύνθετους γεωπολιτικούς και επενδυτικούς ανταγωνισμούς, αφενός με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, αφετέρου με τη Ρωσία.

«Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο υποψήφιός μας για τις προεδρικές», είπε ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του «Κόμματος Ευδαιμονίας», απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του κόμματος, στην ’Αγκυρα, όπου συνεδρίαζαν οι πρόεδροι των έξι κομμάτων.

Ο Κιλιτσντάρογλου θα βρεθεί στις 14 Μαΐου αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια.

Την περασμένη Παρασκευή η επικεφαλής του (φιλελεύθερου «Καλού Κόμματος») ΙΥΙ, Μεράλ Ακσενέρ, είχε ανακοινώσει ότι «το «Τραπέζι των Εξι» έχει χάσει την ικανότητα να αντανακλά τη βούληση του λαού στις αποφάσεις του», προκαλώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη όξυνση των παζαριών στην τουρκική αντιπολίτευση.

Η Ακσενέρ επέμενε στην εκλογική αξιοποίηση των δημάρχων Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης, Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου. Η σημερινή απογευματινή συμφωνία στο όνομα του Κιλιτσνάρογλου επιτεύχθηκε με την προϋπόθεση ότι οι Γιαβάς και Ινάνογλου την αντιπροεδρία σε μια κυβέρνηση των «6», μετά από πιθανή επικράτησή τους στις βουλευτικές εκλογές.

Στο «Τραπέζι των «6»», εκτός από το «Καλό Κόμμα» (ΙΥΙ) και το σοσιαλδημοκρατικό «Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα» (CHP), συμμετέχει το κεντροδεξιό «Δημοκρατικό Κόμμα» (DP), το ισλαμιστικό «Κόμμα Ευδαιμονίας» (Saadet), το «Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου» (DEVA) και το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek) των πρώην στενών συνεργατών του Ερντογάν, Αλί Παπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...