Τουρκία: Στην ανατολική Μεσόγειο από τις 9 Αυγούστου το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han»

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο λιμάνι της Μερσίνης

Η Τουρκία θα επαναλάβει τις έρευνές της για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας σήμερα το βράδυ.

«Το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων «Abdulhamid Han» θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου από το λιμάνι της Μερσίνας» (νότια), ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το ίδιο μετέδωσε και το πρακτορείο Anadolu, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι είχε δηλώσει ότι η Αγκυρα ετοιμάζει νέο γεωτρύπανο «που θα αρχίσει επιχειρήσεις τον επόμενο μήνα στην περιοχή» – κατά πολλές εκτιμήσεις σε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ που τα Κατεχόμενα διεκδικούν ως δικό τους και για το οποίο έχουν υπογράψει συμφωνίες με τουρκικές εταιρείες.

Για το δε γεωτρύπανο, «Abdulhamid Han», 7ης γενιάς, είπε ότι «έχει σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας στα γαλάζια νερά με την ικανότητά του να κάνει γεωτρήσεις έως και 12.200 μέτρα», καταλήγοντας ότι «υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά αυτό που είναι δικαίωμά μας στην Ανατολική Μεσόγειο» αλλά και ότι «όσοι ονειρεύονται σχέδια που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη Μεσόγειο ή στο Αιγαίο θα πρέπει να γνωρίζουν καλά αυτά τα στοιχεία. Οι υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο δεν είναι τα παιχνίδια των Ελληνοκυπρίων».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Anadolu

Δείτε ακόμα...