Τουρκία: Στον ΟΗΕ το πλαίσιο των διεκδικήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν, από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν, από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ / Πηγή: TWITTER (@RTErdogan)

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν, από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο πρόβλημα, μπορεί να έρθει μόνο με μία «ρεαλιστική προσέγγιση» εννοώντας την διχοτόμηση του νησιού. Υποστήριξε πως είναι «άδικο» ο ηγέτης της μίας πλευράς (σ.σ. ο πρόεδρος της Κύπρου) να παραβρίσκεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν μπορεί να απευθυνθεί στον Οργανισμό. Χαρακτήρισε «συνιδιοκτήτες» του νησιού τους τουρκοκύπριους και δήλωσε ότι υποστηρίζει το «νέο όραμα» που προβάλλουν αναφορικά τη λύση του Κυπριακού, δηλαδή της λύση των δύο κρατών. Στη βάση αυτή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αντιμετωπίσει τις απόψεις τους «με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκατάληψη».

Σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι είναι «κοινό συμφέρον η διατήρηση του ήρεμου περιβάλλοντος», ενώ έθεσε το ζήτημα του καθορισμού των ΑΟΖ, λέγοντας πως δεν μπορεί να παραβλέπεται η Τουρκία, η χώρα «με την μεγαλύτερη ακτογραμμή» στην περιοχή. Επιπροσθέτως, δήλωσε πως παραμένει η πρότασή του για τη διοργάνωση συνόδου των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου με στόχο «το διάλογο και τη συνεργασία».

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «πρόβλημα στο Αιγαίο» το οποία μπορεί να επιλυθεί με «διμερή διάλογο», επιδιώκοντας να τεθούν στο τραπέζι όλες οι αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. 

Συνέχιση των πολύμορφων επεμβάσεων σε σειρά χωρών

Επιπλέον, ο Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφέρθηκε και σε μία σειρά άλλες περιοχές του πλανήτη, όπου η Τουρκία επεμβαίνει πολύμορφα, όπως στο Αφγανιστάν, για το οποίο ζήτησε «βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα» και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το αδελφικό μας καθήκον» και στη Συρία, με ιδιαίτερη αναφορά στη φιλοξενία των 4,5 εκατ. προσφύγων αλλά και στην στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο ISΙS αλλά «και το PKK», όπως είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα έβαλε εμμέσως και κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως «δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των τρομοκρατικών οργανώσεων και να χρησιμοποιούνται σαν “υπεργολάβοι” στο πεδίο».

Αναφορικά με το προσφυγικό, στο φόντο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος από το Αφγανιστάν, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί νέες ροές προσφύγων και ζήτησε εμπλοκή και άλλων κρατών. Επίσης ζήτησε να υπάρξει σκληρή στάση «απέναντι σε αυτούς που διαβρώνουν τη Συνθήκη της Γενεύης», κάτι που μπορεί να συνδεθεί με τις τουρκικές αιτιάσεις κατά της Ελλάδας και της ΕΕ, για τη στάση τους στον Έβρο τον Μάρτη του 2020.

Προανήγγειλε διατήρηση της τουρκικής εμπλοκής στη Λιβύη, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας», δήλωσε τη στήριξή του στον αγώνα των Παλαιστινίων, στο Αζερμπαϊτζάν που «ανέκτησε τα εδάφη του» και στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως δεν αναγνωρίζει την ενσωμάτωση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα η τουρκική Βουλή θα εγκρίνει την συμφωνία του Παρισίου για το Κλίμα.

Δείτε ακόμα...