Τουρκία: Συλλήψεις μετά από τη διαδήλωση φοιτητών κατά τον διορισμό νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Βοσπόρου

Φώτο αρχείου, Από παλαιότερη διαδήλωση στην Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 17 άτομα μία ημέρα μετά τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κατά του διορισμού πρύτανη από το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. και μέσω αυτού για την απόπειρα επιβολής του ελέγχου της τουρκικής κυβέρνησης επί του ιδρύματος.

Χθες χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν κοντά στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ενάντια στο διορισμό, μέσω διατάγματος του Ερντογάν, του Μελίχ Μπουλού, στη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόδου.

Ο διορισμός του προσώπου αυτού, που δεν έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο και το 2015 είχε προσπαθήσει να εκλεγεί με τα χρώματα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, προκάλεσε κατακραυγή.

Η οργή φοιτητών και καθηγητών προκλήθηκε, εκτός από τις σχέσεις του με το AKP, και από το γεγονός του διορισμού του με προεδρικό διάταγμα.

Η Αστυνομία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, πραγματοποίησε επιδρομές σε 13 συνοικίες της πόλης σήμερα τα ξημερώματα όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι έρευνες συνεχίζονται καθώς αναζητούνται άλλοι 11 ύποπτοι.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου παλαιότερα εκλεγόταν. Όμως ο Ερντογάν προχώρησε στο διορισμό των πρυτάνεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και την επιβολή του ελέγχου της τουρκικής κυβέρνησης σε όλα τα ιδρύματα της χώρας.

Τότε, ο Ερντογάν εξόργισε την πανεπιστημιακή κοινότητα διορίζοντας για πρώτη φορά πρύτανη για να αντικαταστήσει την πολύ δημοφιλή διευθύνουσα του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, η οποία είχε εκλεγεί μερικές ημέρες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος. Παραδοσιακά προπύργιο ισχυρής φοιτητικής κοινότητας με αγωνιστικές καταβολές, το Boğaziçi έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των τουρκικών αρχών τα τελευταία χρόνια.

Το 2018, πολλοί φοιτητές συνελήφθησαν αφού διαδήλωσαν κατά της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στην Συρία. Ο Ερντογάν τούς είχε χαρακτηρίσει «προδότες» και «τρομοκράτες».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...