Τουρκία: Σύλληψη δύο Ισραηλινών με την κατηγορία της κατασκοπείας

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Φώτο Αρχείου / Κωνσταντινούπολη, Τουρκία / Πηγή: Unsplash / Φωτογράφος: Anna

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τριών ατόμων στην Κωνσταντινούπολη, εκ των οποίων οι δύο είναι Ισραηλινοί, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Οι τρεις κατηγορούνται ότι φωτογράφιζαν το σπίτι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συλληφθέντες βρίσκονταν τον Πύργο της Τσάμλιτζα, σε έναν λόφο στην ασιατική ακτή του Βοσπόρου, και σε αρκετή απόσταση από το σπίτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το προσωπικό του τηλεπικοινωνιακού πύργου, ο οποίος όμως λειτουργεί και ως τουριστικό αξιοθέατο, κατέδωσε τους Ισραηλινούς στην Αστυνομία επειδή θεώρησε ύποπτες τις συνομιλίες τους.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλθηκε, οι τρεις φωτογράφιζαν από τα παράθυρα του εστιατορίου του πύργου το σπίτι του Ερντογάν και έδειχναν μεταξύ τους τις φωτογραφίες.

Την υπόθεση ανέλαβε Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης και αφού ολοκληρώθηκε οι γραφειοκρατικές διαδικασίες παραπέμφθηκαν στον ανακριτή και τον εισαγγελέα με την κατηγορία της «πολιτικής και στρατιωτικής κατασκοπείας».

Όπως έγινε γνωστό, οι δυό Ισραηλινοί είναι σύζυγοι, ενώ ο τρίτος από τους συλληφθέντες είναι Τούρκος πολίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Ισραήλ, οι Ισραηλινοί είναι ο Μόρντι και η Ναταλί Όρκιν, και οι δυο οδηγοί υπεραστικών λεωφορείων στο Ισραήλ, που αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους για λίγες μέρες την καθημερινότητά τους και να κάνουν διακοπές στην Κωνσταντινούπολη. Έχουν ένα αυτιστικό παιδί που το άφησαν στη θεία του, αδελφή της Ναταλί.

Τα ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι όταν το ζευγάρι είδε το Προεδρικό Μέγαρο, η Ναταλί Όρκιν έβγαλε το κινητό της τηλέφωνο και άρχισε να το φωτογραφίζει. Πήρε με βιντεοκληση και την αδελφή της για να της δείξει το μέγαρο του Ερντογάν. Το σκηνικό παρατήρησε μία νεαρή σερβιτόρα, που ειδοποίησε αμέσως την τουρκική αστυνομία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι «το ζευγάρι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Μοσάντ».

Πριν από τρεις εβδομάδες περίπου η ΜΙΤ συνέλαβε 15 νεαρούς αραβικής καταγωγής Ισραηλινούς με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Μοσάντ, υπόθεση η οποία βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση.

Πηγή: cnn

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...