Τουρκία: Συνάντηση με HDP προετοιμάζει ο Κιλιτσντάρογλου

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP). Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP). Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Επίσκεψη στην έδρα του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP προετοιμάζει ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγα 24ωρα μετά την επίσημη ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του για τις φετινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, με τη στήριξη και άλλων 5 κομμάτων που συγκροτούν το λεγόμενο «Τραπέζι των «6».

«Ως υποψήφιος πρόεδρος, ως κάποιος που θέλει να γίνει πρόεδρος όλης της Τουρκίας, 85 εκατομμυρίων, είναι όρος δημοκρατίας να επισκεφτώ όλα τα κόμματα. Πού είναι το λάθος αν επισκεφτώ το HDP; Συνεργαζόμαστε σε Επιτροπές της Βουλής. Δεν υπάρχει κάτι πιο φυσικό από το να επισκεφτώ το HDP».

Ενδεικτικές των διεργασιών για τον ενεργότερο ρόλο που τα κουρδικά κόμματα μπορεί να αναλάβουν για μια «μετά-Ερντογάν» εποχή είναι και η επιστολή που έστειλε στη Μεράλ Ακσενέρ ο πρώην συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που σήμερα εκτίνει την ποινή του επειδή έχει καταδικαστεί συνομωσία και κατασκοπεία κατά του κράτους. Σε αυτήν ο Ντεμιρτάς αναρωτιέται «γιατί η πολιτική διαπραγμάτευσης, που είναι δικαίωμά σας, να μην είναι δικαίωμα του HDP» και υποστηρίζει ότι δεν θα αποτελεί «βλάβη» η διαπραγμάτευση «του HDP με τον υποψήφιο πρόεδρο», υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι του HDP «επέτρεψαν στους δημάρχους της «Εθνικής Συμμαχίας» (Ιμάμογλου – Γιαβάς) να κερδίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Καταλήγει δε ότι το HDP θα δεχτεί «μια διαπραγμάτευση ώμου με ώμο μεταξύ ίσων».

Ο σημερινός συμπρόεδρος του HDP Μιτάτ Σανκάρ στις αρχές της βδομάδας είπε ότι το κόμμα του μπορεί να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου, αν υπάρξουν «καθαρές, ανοιχτές συνομιλίες». Ακόμα, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet Partisi, που επίσης συμμετέχει στο «Τραπέζι των 6») Μπιρόλ Αϊντίν τάχτηκε υπέρ μιας συνάντησης με το HDP.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο ήρε τελικά το μπλοκάρισμα της κρατικής επιχορήγησης του HDP. Ωστόσο, ισχύει το εισαγγελικό αίτημα που κατατέθηκε το Γενάρη για απαγόρευση του κόμματος, με την κατηγορία πάλι ότι συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με το PKK.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...