Τουρκία: Συνάντηση του Ακάρ με τον Διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων της Ευρώπης ( SACEUR)

Συνάντηση του Ακάρ με το διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη
Πηγή: Anadolu

Συνάντηση με τον Διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων της Ευρώπης ( SACEUR), Στρατηγό Christopher G. Cavoli, είχε νωρίτερα σήμερα στην Άγκυρα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο ΝΑΤΟϊκός διοικητής ήταν επίσημος; καλεσμένος του Αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Yasar Guler.

Από τη συνάντηση δεν υπήρξε κάποιο επίσημο δελτίο για τη συζήτηση ανάμεσα στον επικεφαλής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και των Τούρκων αξιωματούχων.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες μέρες μετά τη νέα επίθεση Ακάρ προς την Ελλάδα διατηρώντας στο ακέραιο τις τουρκικές παράνομες αξιώσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, εμφάνισε την Ελλάδα ως επεκτατική δύναμη και μίλησε για το δικαίωμα της Τουρκίας στην «αυτοάμυνα», ενώ παράλληλα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου για να προωθηθούν σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Αυτά, ενώ η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση και προετοιμάζει το έδαφος για το ερευνητικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ» που ετοιμάζεται να βγει στην Ανατολική Μεσόγειο, πιθανά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ελλάδα «κάτι σκαρώνει σε βάρος της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος υπουργός, επικαλούμενος την αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας.

«Δεν υπάρχει λογική η Ελλάδα με 3.000 νησιά στο Αιγαίο να έρχεται μπροστά στη μύτη μας και να μας κατηγορεί για επεκτατισμό», είπε ο Χ. Ακάρ.

«Εχουν καλύψει όλο το Αιγαίο. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυσή της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου που τους περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια. Ας επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα, ας κάνουμε το Αιγαίο Πέλαγος θάλασσα ειρήνης, ας το αναπτύξουμε», πρόσθεσε.

Ο Ακάρ αναφέρθηκε επίσης στην «ανεπιτυχή προσπάθεια» της Αθήνας να «πείσει τις ΗΠΑ να μην πουλήσουν F-16 στην Τουρκία» και προανήγγειλε σχετική συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο αντιπροσωπειών της Τουρκίας και των ΗΠΑ στις 15 Αυγούστου.

Η απόκτηση νέων F-16 και η αναβάθμιση των παλαιών αποτελεί σημείο σημαντικού ενδιαφέροντος για το ΝΑΤΟ και την περίφημη “ΝΑΤΟϊκή συνοχή” για τις επιχειρήσεις του Οργανισμού στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του.

Δείτε ακόμα...