Τουρκία: Συνεχίζονται οι διεργασίες στην αντιπολίτευση

σοσιαλδημοκρατικό, φιλοκουρδικό κόμμα HDP - τουρκία

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην αντιπολίτευση με την ανακοίνωση νέας πολυκομματικής συμμαχίας, με τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκρατικού HDP.

Ενταση ενδοαστικών διεργασιών στην Τουρκία επιβεβαιώνει και η συγκρότηση εκλογικής συμμαχίας που ανακοίνωσε το σοσιαλδημοκρατικό, φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε η δημιουργία της λεγόμενης «Συμμαχίας Εργασίας και Ελευθερίας», στην οποία εκτός από το HDP συμμετέχουν ακόμα: Το Κόμμα Εργατικού Κινήματος (EHP). Το Εργατικό Κόμμα (EΜΕP). Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP). Η Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Συνελεύσεων (SMF). Το Κόμμα Εργατών Τουρκίας (TΙP). Το κόμμα Κοινωνικής Ελευθερίας (TOP).

Τη συνάντηση φιλοξένησε το TΙΡ, ενώ σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν – επικαλούμενα ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση – πως η Συμμαχία επιδιώκει «να παλέψει για μια αλλαγή που θα βασίζεται στις αξίες της ειρήνης, της εργασίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ενάντια στις πολιτικές του AKP και του ακροδεξιού του συμμάχου, του MHP». Οι εκπρόσωποι των «6» κομμάτων θα εκδώσουν προεκλογικό και μετεκλογικό «οδικό άξονα δράσης» μέσα στο φθινόπωρο, διακηρύσσοντας ως προτεραιότητα «μια ισχυρή δημοκρατία βασισμένη στη λαϊκή κυριαρχία», «μια ειρηνική και δημοκρατική λύση στο Κουρδικό», την «ισοτιμία και ελευθερία των γυναικών, της νεολαίας και των μειονεκτούντων ομάδων» κ.τ.λ.

Θυμίζουμε ότι μέσα στον Σεπτέμβρη αναμένεται να ανακοινωθεί και κοινός υποψήφιος πρόεδρος που θα στηρίξουν – όπως λένε τουλάχιστον έως τώρα – στις προεδρικές εκλογές του 2023 το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (το σοσιαλδημοκρατικό CHP), το «Καλό Κόμμα» (το φιλελεύθερο IYI), το ισλαμιστικό «Κόμμα Ευδαιμονίας» (SP), το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (DP), αλλά και τα κεντρώα, Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και Κόμμα του Μέλλοντος (GP).

Οι διεργασίες στην αντιπολίτευση εντείνονται, ενώ η τουρκική αστική τάξη βυθίζεται σε όλο και πιο σύνθετα παζάρια, αφενός με τη Δύση για τη συμβολή της στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αφετέρου με τη Ρωσία, με δεδομένες και ευρύτερες αναδιατάξεις που «τρέχουν» σε όλα τα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου το τουρκικό κεφάλαιο σταθερά επιδιώκει να διασφαλίσει ή και ενισχύει τη θέση του.

Την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση (αυτή τη φορά από την εταιρεία «ORC Arastirma», για την οποία ωστόσο δεν διευκρινίστηκαν το περιθώριο σφάλματος, το μέγεθος δείγματος κ.τ.λ.) καταγράφει σημαντικές απώλειες για το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και σε παραδοσιακά προπύργιά του, Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, αλλά και Προύσα, Κοτζαέλι, Τραπεζούντα και Ριζούντα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...