Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαβουλεύσεις της συμμαχίας των «6» της τουρκικής αντιπολίτευσης για την επιλογή υποψηφίου κοινής αποδοχής που θα αναμετρηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.
Χτες Τετάρτη, ο τούρκος πρόεδροςΕρντογάν έβαλε τέλος στα σενάρια αναβολής των εκλογών λόγω των σεισμών που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την προκαθορισμένη ημερομηνία της 14ης Μαΐου.
Περίπου έξι ώρες διήρκησε η σημερινή σύσκεψη που διοργάνωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Μαρτίου.
Στο λεγόμενο «τραπέζι των 6» συμμετέχουν το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το φιλελεύθερο ΙΥΙ, μικρότερα κόμματα που έχουν ιδρύσει πρώην στενοί συνεργάτες του Ερντογάν (όπως ο Νταβούτογλου και ο Μπαμπατζάν) κτλ.
Μεταξύ των πιθανών αντιπάλων του Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές ξεχωρίζουν τα ονόματα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και άλλων δύο από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και του δημάρχου ’Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς.
Ανεξάρτητα από διαφωνίες για χειρισμούς και πρόσωπα, οι «6» συναντιούνται στη γραμμή υπεράσπισης του τουρκικού κεφαλαίου, ως εναλλακτική στην κυβέρνηση του ΑΚΡ και με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών για το ρόλο της Τουρκίας σε ευρύτερα γεωπολιτικά και επενδυτικά σχέδια.
Στο
«Μνημόνιο Συναντίληψης Κοινών Πολιτικών της Εθνικής Συμμαχίας» που
ανακοίνωσαν πριν ένα μήνα οι «6» τονίζεται πως είναι βασικός στόχος «η
πλήρης ένταξη στην ΕΕ» και πως το ΝΑΤΟ «είναι εξαιρετικά σημαντικό όσον
αφορά την αποτροπή και τη συμβολή του στην εθνική μας ασφάλεια»,
προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις συνεισφορές μας στο ΝΑΤΟ με βάση τη
λογική και λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά μας συμφέροντα».
Διακηρύσσεται η διατήρηση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ «με συνεννόηση μεταξύ ίσων», αλλά και η διατήρηση των σχέσεων «με τη Ρωσική Ομοσπονδία, στη βάση της κατανόησης μεταξύ ίσων και ενισχύοντας έναν ισορροπημένο και εποικοδομητικό διάλογο σε θεσμικό επίπεδο».
Ακόμα, τονίζεται ότι «θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας και τις χώρες άμεσης γειτνίασης και θα οδηγήσουμε τη συνεργασία στο πιο προηγμένο επίπεδο», αλλά και ότι «θα ηγηθούμε σε πολυμερείς πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη γειτονική γεωγραφία της Τουρκίας» και ότι «θα αποτρέψουμε την απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων, μέσω πολλαπλών διαπραγματευτικών διαδικασιών, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων των υδρογονανθράκων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu, dpa