Τουρκία: Συνελήφθη ο βουλευτής του HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου

Συνελήφθη σήμερα από την αστυνομία της Άγκυρας ο 57χρονος γιατρός Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, εκλεγμένος βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), του οποίου stiw 17 Μαρτίου αφαιρέθηκε η βουλευτική ιδιότητα.

«Ήρθαν να συλλάβουν τον πατέρα μου στο σπίτι του στην ’Αγκυρα, δεν τον άφησαν καν να φορέσει τα παπούτσια του πριν τον πάρουν», ανέφερε στο Twitter ο γιος του Σαλίχ Γκεργκερλίογλου.

Η σύλληψη έρχεται αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι αναρμόδιο να εξετάσει την προσφυγή του Γκεργκερλίογλου κατά της στέρησης της βουλευτικής του ιδιότητας.

Γνωστός για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέπεσε του αξιώματός του μετά την επικύρωση της καταδίκης του σε φυλάκιση 2,5 χρόνων για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Διαμαρτυρόμενος για την καθαίρεσή του, ο Γκεργκερλίογλου είχε αρνηθεί αρχικά να φύγει από το Κοινοβούλιο, διανυκτερεύοντας και τρώγοντας σε μια αίθουσα των γραφείων του HDP.

Όμως συνελήφθη από την αστυνομία για να αφεθεί ελεύθερος στη συνέχεια. Εξακολουθεί ωστόσο να κινδυνεύει με φυλάκιση και είχε λάβει κλήτευση για να παραδοθεί στις αρχές.

Την ίδια ημέρα που ο Γκεργκελίογλου στερήθηκε της βουλευτικής ιδιότητάς του, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν την απαγόρευση του HDP κατηγορώντας το για στενές διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέβαλε την εξέταση αυτού του αιτήματος την Τετάρτη κρίνοντας ότι το κατηγορητήριο είχε «διαδικαστικές παραλείψεις» και επέστρεψε τον φάκελο στον εισαγγελέα για περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...