Τουρκία-Συρία: Πλέον των 21.700 οι νεκροί – Φόβοι για πολλαπλάσιο αριθμό

Μπορεί να ξεπέρασαν τους 21.700 οι νεκροί των σεισμών της νότιας Τουρκίας με βάση τα επίσημα στοιχεία των τουρκικών και συριακών αρχών, καθώς και των διασωστών από περιοχές στη βόρεια Συρία που ελέγχονται από αντάρτες, αλλά η πάροδος πλέον 100 ωρών από τις καταστροφικές δονήσεις σημαίνει ότι οι πολυάριθμοι αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια δύσκολα θα προλάβουν να ανασυρθούν ζωντανοί.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε στους 18.342 μέχρι το πρωί της Παρασκευής και ο αριθμός των τραυματιών ανήλθε σε 74.242, ανακοίνωσε η αρχή διαχείρισης καταστροφών της γειτονικής χώρας (AFAD).

Στη Συρία, περισσότεροι από 3.300 έχουν σκοτωθεί, αν και οι διασώστες είπαν ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Το επίσημο άθροισμα των στοιχείων για τους νεκρούς από τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση και τους αντάρτες περιοχές ανέρχεται προς το παρόν στους 3.377.

Εκφράζονται πλέον βάσιμοι φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει ακόμη μια εκείνον του σεισμού του Ιράν πριν 20 χρόνια, όταν είχαν σκοτωθεί σχεδόν 31.000 άνθρωποι.

Ηδη ο διπλός σεισμός των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή σε απόλυτο αριθμό θανάτων στον κόσμο κατά τον 21ο αιώνα, ξεπερνώντας τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία το 2011.

Πηγή: Reuters, TRT

Δείτε ακόμα...