Τουρκία: Τέσσερις συλλήψεις για ανάρτηση στο Πανεπιστήμιο Βοσπόρου πίνακα που απεικόνιζε ιερό τόπο του Ισλάμ

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία μετά την ανάρτηση ενός πίνακα που απεικόνιζε τον ιερότερο τόπο του Ισλάμ στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ένα έργο τέχνης που οι τουρκικές αρχές θεώρησαν προσβλητικό.

Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται ότι «σπίλωσαν ανοιχτά θρησκευτικές αξίες που ενστερνίζεται μέρος της κοινής γνώμης», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Η αστυνομία ανέφερε πως καταζητεί ακόμα δύο ακόμη άτομα, χαρακτηρίζοντας τον πίνακα μια «άσχημη επίθεση» στο Ισλάμ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε χθες ότι συνελήφθησαν «τέσσερις ΛΟΑΤ διεστραμμένοι», σχόλιο που προκάλεσε οργή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πίνακας – στον οποίο ήταν ζωγραφισμένη επίσης μια σημαία ουράνιου τόξου, το σύμβολο της ΛΟΑΤ κοινότητας, σύμφωνα με το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης – κρεμάστηκε την Παρασκευή μπροστά από το γραφείο του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Η «προσβολή» της Κάαμπα δεν ήταν «ούτε ελευθερία του λόγου, ούτε δικαίωμα στη διαμαρτυρία», τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. «Αυτή η «αποκλίνουσα συμπεριφορά θα τιμωρηθεί όπως απαιτεί ο νόμος» συμπλήρωσε.

Η Κάαμπα είναι ένα οικοδόμημα του 7ου αιώνα που καλύπτεται με ένα μαύρο πανί, στο κέντρο της αυλής του Μεγάλου Τεμένους της Μέκκας. Είναι ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ.

Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου έγινε πρόσφατα σημείο φοιτητικών διαδηλώσεων που απαιτούσαν την παραίτηση του πρύτανη Μελίχ Μπουλού, που επελέγη από τον Ταγίπ Ερντογάν για να διευθύνει το Πανεπιστήμιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...