Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα. Συνάντηση Ερντογάν με Σάρατζ

Η Τουρκία κλιμακώνει την επίθεσή της για τα «δικαιώματά» της στο Αιγαίο και Μεσόγειο, με νέες απειλές που μιλούν εκ νέου για την «Γαλάζια Πατρίδα» που εκτείνεται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενθαρρυμένη ακόμη περισσότερο και μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Την ίδια μέρα απομακρύνει από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο Γιαβούζ. Μια «Γαλάζια Πατρίδα» που αναβιώνει την πρώην «οθωμανική αυτοκρατορία».

Σε κάθε σημείο της Γαλάζιας πατρίδας μας, δηλαδή τη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της χώρα μας, όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων. Αν και βλέπουμε θετικά τα βήματα που γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη μείωση της έντασης και της αύξησης της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, στόχος μας είναι η διατήρηση των δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο καθορισμός των περιοχών θαλάσσιας ευθύνης να γίνει με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Σ. Ακτόπ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ

Στο πλαίσιο διατήρησης των οικονομικών-πολιτικών συμφερόντων της στη Λιβύη, χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον υπό παραίτηση επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, Φαγέζ Αλ Σάρατζ Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες. Συμμετείχε και σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο (Ακάρ, Τσαβούσογλου, Αλμπαϊράκ, Τσελίκ, Αλτούν). Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πλευρές συζήτησαν την επόμενη μέρα στη Λιβύη μετά την παραίτηση του Σάρατζ και το πρόσωπο που θα τον διαδεχτεί.

Συνάντηση Ερντογάν Σάρατζ
Φώτο αρχείου -Συνάντηση Ερντογάν Σάρατζ/ Πηγή: AP

Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αύριο θα έρθει στην Ελλάδα. Η σημερινή συνάντηση των τεχνικών επιτροπών Ελλάδας- Τουρκίας αναβάλλεται για «τεχνικούς λόγους».

Τέλος, σήμερα ο τουρκικός τύπος επιτίθεται για τις Navtex που είχε εκδώσει η Ελλάδα για άσκηση με πραγματικά πυρά, αναφέροντας ότι προσπαθεί να πυροδοτήσει ένταση στην περιοχή. Ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η περιοχή νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Άγκυρας και για οποιαδήποτε άσκηση στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου η Ελλάδα πρέπει να ρωτήσει την Τουρκία.

Πηγή: skai.gr

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...