Τουρκία: Θέτει θέμα για Αφγανιστάν ενόψει της συνάντησης με τον Μπάιντεν

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα γύρω από το θέμα, με τουρκικές διπλωματικές πηγές να αφήνουν να εννοηθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η Τουρκία, μεταξύ άλλων θέτει θέμα για Αφγανιστάν ενόψει της συνάντησης με τον Μπάιντεν.

Ο Σονέρ Τσαγατάι, επικεφαλής του Προγράμματος Τουρκικών Ερευνών του Washington Institute for Near East Policy εκτιμά ότι οι S-400 θα καταλήξουν τελικά να ελέγχονται από κοινού από ΗΠΑ και Τουρκία σε κάποια στρατιωτική βάση, γεγονός που σημαίνει πρακτικά τη μεταφορά τους σε κάποια ΝΑΤΟϊκή βάση. Στην Αγκυρα επιμένουν πάντως ότι το ζήτημα συζητείται αυτή τη στιγμή μόνο με την Ουάσινγκτον και δεν υπάρχει άλλη συμμαχική εμπλοκή. Αν υπάρξει συμφωνία για τους όρους χρήσης, αυτοί θα αφορούν ένα κανονιστικό πλαίσιο για τον έλεγχο του συστήματος.

Ο Τούρκος ειδικός θέτει το ερώτημα αν μία τέτοια εξέλιξη θα είναι συμβιβασμός για την Τουρκία, για να απαντήσει καταφατικά. «Φυσικά και είναι συμβιβασμός. Η Τουρκία μετατρέπει μία απόφαση, η λήψη της οποίας ανήκει στη δική της αρμοδιότητα, σε υποκείμενο των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ούτως ή άλλως αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου πρέπει να δούμε τι θα πάρουμε ως αντάλλαγμα».

Ο ίδιος πάντως, μαζί με τη συζήτηση για τους S-400, «βλέπει» να ανοίγει θέμα και για τη βάση του Ιντζιρλίκ.

Σε κάθε περίπτωση το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, θα είναι κυρίαρχο στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν. Η εξεύρεση μίας συμβιβαστικής φόρμουλας στο θέμα των S-400 που θα είναι αποδεκτή από την αμερικανική πλευρά, θα άνοιγε το δρόμο για μία σταδιακή εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, χωρίς φυσικά να υποτιμάται η σοβαρότητα των υπόλοιπων προβλημάτων. Όπως δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν θα υπάρξει μια εκτεταμένη συζήτηση και για ζητήματα που περιλαμβάνουν την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Αφγανιστάν.

Τουρκία: Θέλει να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ

«Μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Τουρκία υπέβαλε πρόταση για να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγονται συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ: «Πρόθεσή μας είναι να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν υπό προϋποθέσεις. Οι όροι μας είναι (να έχουμε) πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη. Εάν πληρούνται, μπορούμε να παραμείνουμε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι».

Η Τουρκία είχε αναλάβει και στο παρελθόν την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ και έχει παρουσία στην Αφγανική πρωτεύουσα. Η αναβάθμιση της παρουσίας της στο Αφγανιστάν, ή η ακόμη πιο ενεργή εμπλοκή της χωρίς την παρουσία συμμάχων, θα της προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα σε άλλα ανοικτά μέτωπα που έχει με τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκους συμμάχους της.

Η προθυμία της Τουρκίας να διατηρήσει στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αναλαμβάνοντας την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, να κρατήσει δηλαδή ανοικτή την πύλη της χώρας προς τον υπόλοιπο κόσμο και άρα ουσιαστικά να εξασφαλίσει ότι δεν θα πέσει τουλάχιστον η πρωτεύουσα στα χέρια των Ταλιμπάν, θέτει νέα δεδομένα, διεύρυνσης του γεωστρατηγικού της ρόλου στην περιοχή, που δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα του Αφγανιστάν, αλλά και στις σχέσεις της με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της.

Πρόταση υψηλού ρίσκου

Έτσι, ο Ερντογάν προσέρχεται ενώπιον του Μπάιντεν με μία πρόταση υψηλού ρίσκου για τη χώρα του, ζητώντας ως αντάλλαγμα τον επαναπροσδιορισμό των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων και τη διατήρηση ζωντανών των τουρκικών φιλοδοξιών να περιφερειακό -και όχι μόνο- ρόλο.

Πηγή cnn.gr

Δείτε ακόμα...