Τουρκία: Τη σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ επιδιώκει ο Ερντογάν

Φωτο αρχείου / Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν / Σεπτέμβριος 2016

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την επιθυμία του να αναπτύξει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών βάσει μιας αμοιβαία επωφελούς προσέγγισης, ενώ πολλές διαφωνίες σκίασαν τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Επιθυμούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση στη βάση του win-win“, δήλωσε ο Ερντογάν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από την τουρκική προεδρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι είναι πεπεισμένος πως τα “κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιο πολλά από τις διαφορές τους“.

Την ίδια ώρα η Τουρκία προτείνει εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης του αντιεροπορικού συστήματος S-400 σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις παράνομες αξιώσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, η Άγκυρα δεν έχει παραιτηθεί απ’ το ζήτημα των F-35, με το στόχο της να είναι κάποια στιγμή να ξανά ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι στρατηγικής σημασίας για την τουρκική αστική τάξη καθώς οδεύουμε προς τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Δείτε ακόμα...