Τουρκία : Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης S-400 συζήτησαν με Ρωσία

Πύραυλοι S-400

Ρωσία και Τουρκία συζήτησαν τη σύνθεση και το χρονοδιάγραμμα μιας επιπλέον παρτίδας του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγεφ.

Το 2019 η Ρωσία ολοκλήρωσε το πρώτο συμβόλαιο για παράδοση τεσσάρων τομέων των S-400 στην Τουρκία, συνολικού κόστους 2,5 δισ. δολαρίων. Το συμβόλαιο προβλέπει την επιλογή για ακόμα μία παρτίδα.

«Το ζήτημα της επιπλέον παρτίδας S-400 για την Τουρκία παραμένει στην ατζέντα.» δήλωσε ο Σουγκάγεφ στο περιοδικό National Defense.

Η στάση των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία με κυρώσεις εάν προχωρήσει με την ανάπτυξη των S-400. Όπως ισχυρίζονται οι πύραυλοι που παραδόθηκαν από τη Ρωσία στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2019, είναι μη συμβατοί με την άμυνα του ΝΑΤΟ και θα έθεταν σε κίνδυνο τη συμφωνία με την Άγκυρα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα απαιτήσει από την Τουρκία αντί για τους S-400, να αγοράσει τους αμερικανικούς Patriot.

Το προηγούμενο διάστημα οι ΗΠΑ είχαν κάνει γνωστό ότι είναι διατεθειμένες να στηρίξουν την εισβολή της Τουρκίας στην Ιντλίμπ αρκεί η τελευταία να ακυρώσει την ανάπτυξη S-400. Κατά τα λεγόμενά τους, το μόνο εμπόδιο για να παράσχουν το “ευάρεστο” έργο τους είναι οι S-400 (“ξεχνώντας” ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή αμερικανικά στρατεύματα στα Συριακά εδάφη)!

Πηγή: sputniknews

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...