Τουρκία: Το Kanuni πλέει στην ελληνική υφαλοκριπίδα νοτιο/δυτικά του Καστελοριζου – Το Oruc Reis συνεχίζει στην ίδια περιοχή νότια της Καρπάθου

Μετά τις δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκριπίδα, άλλο ένα τουρκικό πλοίο, αυτή τη φορά το γεωτρύπανο Kanuni, εμφανίστηκε στην περιοχή μέσα στη νύχτα.

Πρόκειται για το πλοίο «Kanuni», το οποίο, σύμφωνα με το marinetraffic, απέπλευσε το πρωί της Τετάρτης από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.

Το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας "KANUNI"
Φώτο Αρχείου / Το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας “KANUNI” / Πηγή: AIS

Η Τουρκία παίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας επικίνδυνα παιχνίδια, με το γεωτρύπανο να φαίνεται πως πλέει με ταχύτητα 7 κόμβων και κατεύθυνση το λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης.

Το «Kanuni» είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz. Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.

Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που «δυναμιτίζει» το κλίμα. Η προκλητική στάση της αστικής τάξης της Τουρκίας απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αξιοποιείται στο παζάρι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα που το Kanuni διέρχεται από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Oruc Reis έχει κινηθεί αρκετά δυτικότερα από το Καστελόριζο και κινείται στην περιοχή νότια της Ρόδου και της Καρπάθου. Παρόλα αυτά το σήμα του είναι κλειστό απο τις 22:29 χθες το βράδυ.

Mε πληροφορίες από enikos.gr και Marine Traffic

Δείτε ακόμα...