Τουρκία: Το «μοντέλο των S-300 στην Κρήτη» προτείνει ως λύση στις ΗΠΑ για τους S-400 ο Ακάρ

Πύραυλοι S-400

Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να μην χρησιμοποιήσει το σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, που αγόρασε από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο του πολυεπίπεδου παζαριού με τις ΗΠΑ.

«Είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ’ ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ακάρ, σε συνέντευξή του στην «Χουριέτ» που δημοσιεύεται σήμερα. Προσθέτοντας ότι «αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι’ αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση που υπενθύμιζε το «μη επιχειρησιακό» καθεστώς των πυραύλων που είναι ανεπτυγμένοι στην Κρήτη, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε σχετικά με τους S-400 πως η Τουρκία δεν χρειάζεται «να τους χρησιμοποιεί συνεχώς».

«Αυτά τα συστήματα (σ.σ.: αντιαεροπορικής άμυνας) χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Επίσης ο Ακάρ επανέλαβε ότι ένα από τα πιο «ευαίσθητα» θέματα για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ είναι η στήριξη της Ουάσιγκτον προς τις κουρδικές οργανώσεις YPG. «Οι Αμερικανοί μάς λένε ότι συνεργάζονται με τους YPG για να αντιπαλέψουν το Ισλαμικό Κράτος. Και εμείς τους είπαμε να συνεργαστούν μαζί μας για να αντιπαλέψουμε το Ισλαμικό Κράτος. Και τους είπαμε 100 φορές ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να διασφαλιστεί ειρήνη και άνεση στην περιοχή» είπε.

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε τουρκικές εφημερίδες επανέφερε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, λέγοντας πως «οι Ελληνες στρατιωτικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Παρά τις συνθήκες Λοζάνης και Παρισίων. Ρώτησα στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας: Ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις;» προσθέτοντας: «Αξιωματούχοι πραγματοποίησαν 78 επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας, δίπλα μας. Αυτές είναι προκλήσεις! Αφού μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά!».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...