Τουρκία: Υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια 50 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για να προμηθευθεί 50 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της COVID-19, οι οποίες θα αρχίσουν να φθάνουν τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση για την έγκριση επείγουσας χρήσης του εμβολίου Sputnik-V και συνάψαμε μια συμφωνία για την προμήθειά του. Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για την παραλαβή 50 εκατομμυρίων δόσεων εντός έξι μηνών», δήλωσε ο Κότζα.

Η Τουρκία μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο που ανέπτυξε η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinovac Biotech Ltd και το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Έχει πραγματοποιήσει 22 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μια πρώτη δόση.

Τη Δευτέρα, το Ρωσικό Ταμείο ’Aμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε ότι μια τουρκική φαρμακευτική εταιρεία θα παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V στα εργοστάσιά της στην Τουρκία.

Και στο Μεξικό

Το Μεξικό θα παράγει το Sputnik-V δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μαρσέλο Εμπράρδ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Μόσχα, ενώ σχετική ανακοίνωση έγινε και από το RDIF. Η παραγωγή θα αρχίσει τον Μάιο. Ο Εμπράρδ ταξίδεψε στη Μόσχα την Κυριακή για συνομιλίες αναφορικά με το ζήτημα της παραγωγής του ΕΜΒΟΛΊΟΥ στο Μεξικό, μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στις αποστολές από την Μόσχα.

Η κρατική φαρμακευτική εταιρεία παρασκευής εμβολίων του Μεξικού, Birmex θα αναλάβει την τελική συσκευασία και εμφιάλωση του εμβολίου. Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού είχε ανακοινώσει στα τέλη Φεβρουαρίου ότι αναμένει να παραλάβει 7,4 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου έως τον Απρίλιο και επιπλέον 16,6 εκατ. τον Μάιο. Το Μεξικό έχει υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια συνολικά 24 εκατ. δόσεις.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...