Τουρκία: Υψώνονται οι τόνοι ανάμεσα στους δύο αντιπάλους

Τουρκία: Υψώνονται οι τόνοι ανάμεσα στους δύο αντιπάλους - Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τον Ουμίτ Οσντάγ ηγέτη του ακροδεξιού Zafer Partisi
Φώτο Αρχείου / Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τον Ουμίτ Οσντάγ ηγέτη του ακροδεξιού Zafer Partisi

Υψώνονται οι τόνοι ανάμεσα στους δύο αντιπάλους για την τουρκική προεδρία, καθώς μεθαύριο Κυριακή θα αναμετρηθούν για την διακυβέρνηση και κατά συνέπεια την υπεράσπιση του τουρκικού μεγάλου κεφαλαίου.

Ο υποψήφιος της «Εθνικής Συμμαχίας» (όπου πρωτοστατεί το σοσιαλδημοκρατικό CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατέθεσε τελικά μήνυση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για δημοσίευση βίντεο που υπονοούσε ότι (ο πρώτος) έχει σχέσεις με το PKK και ζητά σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες (σσ. περίπου 47.000 ευρώ) που ανέφερε ότι θα προσφέρει σε ταμείο αφιερωμένο στη μόρφωση παιδιών νεκρών Τούρκων στρατιωτικών…

Την ίδια στιγμή, η συμπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP Περβίν Μπουλντάν εξέφρασε πάλι έμμεση πλην σαφέστατη στήριξη στον Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας πως «το περίεργο καθεστώς που δημιούργησαν ο Ερντογάν και οι εταίροι του είναι η αιτία των κοινωνικών προβλημάτων που βιώνονται (…) Αυτό που θα ψηφιστεί στις 28 Μαΐου είναι αν αυτό το περίεργο καθεστώς θα συνεχιστεί ή όχι».

Χθες Τετάρτη, ο Κιλιτσντάρογλου και το ακροδεξιό κόμμα ZP (Zafer Partisi) ανακοίνωσαν συμφωνία σύμφωνα με την οποία το ZP θα υποστηρίξει τον ηγέτη τις αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο. Το ZP εξασφάλισε το 2,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές.

Η συμφωνία προκάλεσε την οργή του HDP λόγω ενός σημείου της που αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την αντικατάσταση δημάρχων από άλλους διορισμένους από το κράτος αν το δικαστήριο κρίνει ότι έχουν σχέσεις με την τρομοκρατία. Οι περισσότεροι δήμαρχοι που εξελέγησαν με το HDP το 2019 αντικαταστάθηκαν από τέτοιους αξιωματούχους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο νυν ΥΠΕΞ και στέλεχος του κυβερνώνοντος ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι σήμερα η Τουρκία αποτελεί έναν «παγκόσμιο παίκτη» που «η δράση του εκτείνεται σήμερα σε μια ευρεία γεωγραφία», υποστηρίζοντας ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί υπό την ηγεσία Ερντογάν. «Η Τουρκία είναι που προστατεύει τους συγγενείς της όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο» είπε μεταξύ άλλων, παινεύοντας με έμφαση τον διαμεσολαβητικό ρόλο που η κυβέρνηση Ερντογάν διεκδικεί και για την «διευθέτηση» της «κρίσης» στη Συρία. Σημειωτέον ότι ήδη η Άγκυρα ανακοίνωσε σειρά κατασκευαστικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με καταριανούς ομίλους, για την ανέγερση κατοικιών σε κατεχόμενα συριακά εδάφη κοντά στη μεθόριο, με στόχο την «επανεγκατάσταση» χιλιάδων προσφύγων, που εδώ και χρόνια αποτελούν «μπαλάκι» στα γεωπολιτικά παιχνίδια Τουρκίας-ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας κτλ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Anadolu»)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...