Τουρκία: Ζητά «εποικοδομητικό διάλογο» με ΕΕ και Ελλάδα

Άγκυρα, Τουρκία: 2ος γύρος των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας - Ιούνιος 2019
Φώτο Αρχείου / Άγκυρα, Τουρκία: 2ος γύρος των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας – Ιούνιος 2019 / Πηγή: Eurokinissi – ΥΕΘΑ

Η Τουρκία δια στόματος Ερντογάν ζητά «εποικοδομητικό διάλογο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ελλάδα. Ταυτόχρονα ελληνική και τουρκική Κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται για το ποιος υπονομεύει τις απευθείας συνομιλίες. Αναλυτικότερα:

Παρ’ όλες τις αδικίες που αντιμετωπίζουμε, η πλήρης ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα. Στην πραγματικότητα, συνεχίζουμε να οδεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους πρέσβεις, στην Άγκυρα. Πρόσθεσε δε ότι ελπίδα της κυβέρνησής του είναι «η ΕΕ να απαλλαγεί από τη μυωπική της στρατηγική το 2022 και να δράσει πιο τολμηρά ως προς την ανάπτυξη των σχέσεών της με την Τουρκία». Για να καταλήξει ότι «ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τη συνεργασία και τον διάλογο με την ΕΕ. Αποτελεί κοινό μας συμφέρον να δράσουμε με μακροπρόθεσμη στρατηγική προοπτική, παρά με προκαταλήψεις ή φόβους».

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «χωρίς τις εξαιρετικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Συρία και η Ευρώπη θα είχαν αντιμετωπίσει ένα διαφορετικό τοπίο. Οι γεμάτες αυτοθυσία προσπάθειες της Ευρώπης εμπόδισαν την επιδείνωση της κατάστασης». Επανέλαβε ακόμα ότι «η δική μας προσδοκία από την ΕΕ σχετικά με τη μετανάστευση συνίσταται στη δίκαιη μοιρασιά του βάρους και της ευθύνης».

Ερντογάν για την Ελλάδα: …μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που συμπληρώνουν οι κινήσεις – όπως η απόσυρση της αμερικανικής στήριξης από τον αγωγό «EastMed» – και οι επίμονες εκκλήσεις των δυτικών εταίρων για συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και γενικά στη Μεσόγειο και συνολικότερα «συνεργασία για τη σταθερότητα» (των ευρωατλαντικών σχεδιασμών) στην περιοχή, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στα Ελληνοτουρκικά, λέγοντας: «Με το γείτονά μας την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στη θετική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω ειλικρινά, πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις».

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση με την οποία το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για «αβάσιμες» δηλώσεις, ύστερα από συμμετοχή της στα εγκαίνια του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αναφερόμενη στη «μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία (…) διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα» που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μίλησε για «ισχυρισμούς» που, μεταξύ άλλων, «δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που “επιχείρησε να εισβάλει και να κατακτήσει” την Ανατολία και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε “βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, ειδικά εναντίον “αθώων πολιτών” στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας». Σημείωσε δε ότι «οι συχνές ψευδείς κατηγορίες της Ελλάδας επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με την υπευθυνότητα που αναμένεται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση».

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα

Σε δική του ανακοίνωση, το ελληνικό ΥΠΕΞ σχολίασε ότι «η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα» και ότι «καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνοντας ότι «η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

Δείτε ακόμα...