Τουρκία: Ζητά να αποσύρουμε τα πλοία μας από τη Μεσόγειο

Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού- πλοίο
Πηγή: ΓΕΝ

Το ΥΠΕΞ Τουρκίας, κλιμακώνει τις προκλήσεις. Σε ανακοίνωσή του, προέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Συνοπτικά, ζητά [απο την Ελλάδα] να προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ενώ θέτει και θέμα μειονότητας στην Θράκη, ως προϋπόθεση μείωση της ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες .

Ο Τούρκος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, υποστήριξε επίσης, πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Συνεχίζοντας, τόνισε οτι “Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τους ισχυρισμούς της κατά του διεθνούς δικαίου και τις μαξιμαλιστικές θέσεις της στο θέμα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Προκειμένου να μειωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το ερευνητικό μας πλοίο Oruç Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου και να θέσει τέρμα στην αυξανόμενη πίεση στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης”.

Επίσης, οτι “….οι Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής εσόδων για έρευνα και εκμετάλλευση πόρων υδρογονανθράκων, να μην εμπλέκουν την ΕΕ για τα δικά τους συμφέροντα”.

Δείτε ακόμα...