Τουρκικά δημοσιεύματα “στοχοποιούν” την Ψέριμο – Έτοιμοι οι ΝΑΤΟικοί «μηχανισμοί» διευθετήσεων λέει ο Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

«Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε».

Αυτά σημείωσε ξανά χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό «LE POINT». «Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι’ αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι τα ΝΑΤΟικά σχέδια σπρώχνουν προς επικίνδυνες «διευθετήσεις» σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός, πρώην διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ευρώπης ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, αρθρογραφώντας στο «Bloomberg» τόνιζε πως «κανείς δεν θέλει μία κατάσταση με την οποία η Τουρκία θα απομονωθεί πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά», επαινώντας τον ρόλο και τη συμβολή της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ, σε μια σειρά μέτωπα, από το Αφγανιστάν και τη Μ. Ανατολή ως την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, και συστήνοντας ένταση των προσπαθειών για να αρθούν οι ενστάσεις της στη διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας και να διατηρηθούν στενές σχέσεις.

Δικαιολογώντας κι αυτός «ανησυχίες της Τουρκίας» για την «ασφάλειά της» (θυμίζοντας πως η Ελλάδα ασκούσε επί χρόνια βέτο για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ) και αναφερόμενος στην «αμοιβαία δυσαρέσκεια» μεταξύ Αγκυρας – Βρυξελλών, περιλαμβάνει στις αιτίες για αυτή και τις «συνεχόμενες διαφωνίες» στο Αιγαίο, όπως βαφτίζει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με την ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μεταξύ άλλων, ο Σταυρίδης καταλήγει ότι οι ΗΠΑ «ως το ισχυρότερο μέλος του ΝΑΤΟ» έχουν «πλήρη ευθύνη» για «να λυθεί ο γόρδιος δεσμός», όχι «απλά κόβοντάς τον», αλλά – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά – αξιοποιώντας «κίνητρα που οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία».

Τουρκικά δημοσιεύματα «στοχοποιούν» την Ψέριμο

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσιεύει φωτογραφίες της Ψερίμου προκειμένου να καταγγελθεί η παρουσία Ελλήνων στρατιωτών και -όπως ισχυρίζονται- βαρέων όπλων στο νησί.

Το κρατικό κανάλι TRT αναφέρει: «Άλλη μια πρόκληση από την Ελλάδα: Παρατηρήθηκαν στρατιώτες και βαρύς οπλισμός στην Ψέριμο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση της Τουρκίας να «παρουσιάσει ντοκουμέντα» κατά της Ελλάδας στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα αφορούν τα «στρατιωτικοποιημένα νησιά» και τις επισκέψεις αξιωματούχων σε αυτά. Τέτοιες ενέργειες δείχνουν το επόμενο βήμα στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και των απαιτήσεων περί «αποστρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών, αλλά και μια ακόμα επιβεβαίωση ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «θερμοκήπιο» της τουρκικής επιθετικότητας.

Δείτε ακόμα...