Τουρκικά F-16 παρέχουν «ενισχυμένη αστυνόμευση» του εναέριου χώρου χωρών της Βαλτικής

Τουρκικό F16

Η Τουρκία συμμετέχει στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα ενισχυμένης αστυνόμευσης του εναέριου χώρου στην περιοχή της Βαλτικής. Είναι η δεύτερη φορά που η τουρκική αεροπορία  συμβάλει με μαχητικά στην αποστολή αυτή. Τέσσερα τουρκικά F-16 από την αεροπορική βάση Bandirma προσγειώθηκαν στην αντίστοιχη Πολωνική βάση στο Malbork στις 6 Ιουλίου. Συνολικά το αεροπορικό απόσπασμα υποστήριξης των τουρκικών μαχητικών αποτελείται από 80 άτομα και θα παραμείνει στην Πολωνία μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη.

Το προσωπικό και ο απαραίτητος εξοπλισμός έφθασαν στην Πολωνική βάση με ένα  C -130. Το τουρκικό απόσπασμα θα συνεργαστεί με την πολωνική αεροπορία, καθώς και αποσπάσματα από την Ισπανία και Ιταλία που εδρεύουν στην Εσθονία και την Λιθουανία αντίστοιχα. Με άλλα λόγια τρεις νατοϊκές χώρες του Νότου συνεισφέρουν υποτίθεται στην «αποτροπή και την άμυνα» της «απειλούμενης» περιοχής των Βαλτικών χωρών.

Επικίνδυνοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Είναι γεγονός, ότι δεν διαθέτουμε με σχετική ακρίβεια εικόνα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, που είναι αναπτυγμένες απέναντι στις ΝΑΤΟϊκές. Μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε ότι θα είναι αντίστοιχη. Μπορούμε όμως με σιγουριά να ισχυριζόμαστε ότι οι δυτικοί ιμπεριαλιστές έχουν συγκεντρώσει τεράστιο όγκο πολεμικών μέσων και στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή, από την Βαλτική ως την Μαύρη θάλασσα. Αυτό άλλωστε ανακοινώνουν οι ίδιοι οι νατοϊκοί προβάλλοντας έντονα την ισχύ τους. Δεν μένει όμως καμιά αμφιβολία ότι η παραπέρα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ενέχει πολλούς κινδύνους για τους λαούς, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα προσφυγής στον πόλεμο ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τα διάφορα μπλοκ δυνάμεων σε περιφερειακό, διεθνές επίπεδο.

Επομένως μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η πολλαπλή εμπλοκή της αστικής τάξης της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις, σε αιματηρούς σχεδιασμούς σε βάρος άλλων λαών, ενώ η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις μετατρέπονται σε όμηρο των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Οι αστικές τάξεις Τουρκίας – Ελλάδας

Η συμμετοχή της τουρκικής αεροπορίας σε νατοϊκές αποστολές, όπως η πιο πάνω, αποτελεί δείγμα της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης. Μιας επιθετικότητας που εκφράζεται επίσης με την διατήρηση βάσεων και στρατευμάτων σε άλλες χώρες, με την διεκδίκηση αλλαγής συνόρων στο Αιγαίο και κυριαρχικών δικαιωμάτων, που δεν της ανήκουν, στην ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά επιδιώκονται με τις πλάτες των ευρωνατοϊκών. Είναι γνωστό επίσης, ότι η Τουρκία διαθέτει μεγάλη στρατιωτική δύναμη σε σύγκριση με άλλες νατοϊκές χώρες, ενώ είναι μέλος των G-20. Έτσι, η στρατιωτική ισχύς της τουρκικής αστικής τάξης την κάνει ιδιαίτερα χρήσιμη για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ –ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Η επιθετικότητα της ελληνικής αστικής τάξης από την πλευρά της εκφράζεται με την συμμετοχή της επίσης, σε αναλογία με τις δυνατότητες της, σε αποστολές εκτός συνόρων από τη μια άκρη της Μεσογείου ως την άλλη, στα Βαλκάνια, στην Μαύρη θάλασσα μέχρι τη Σαουδική Αραβία, τον Περσικό και το Μάλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα το 2021 προβλέπεται να ξοδέψει περισσότερα από όλες τις χωρες του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Οι δύο αστικές τάξεις με την δράση τους στοχεύουν στην αναβάθμιση τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς στην περιοχή, γεγονός όμως που τροφοδοτεί εντάσεις, οξύνει το μεταξύ τους ανταγωνισμό. Αμφότερες επιδιώκουν την αποκόμιση κερδών προς όφελος του κεφαλαίου κάθε μιας, ενώ οι λαοί ζούνε στη στέρηση και χωρίς να απολαμβάνουν ζωή αντίστοιχη του 21ου αιώνα.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Ούτε μπορεί γενικότερα να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια των λαών. Επομένως η πάλη των λαών πρέπει να κατευθύνεται  στην αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, συμβάλλοντας έτσι στο να ανοίξει ο δρόμος για την εξάλειψη της αιτίας που γεννά αντιθέσεις, συγκρούσεις, πολεμικές συρράξεις και επομένως στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, του καπιταλισμού.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...