Τουρκικές προκλήσεις: Τη συνοχή του ΝΑΤΟ τονίζει η κυβέρνηση

Πηγή φώτο: Twitter

Με επίκληση του «κοινοτικού κεκτημένου της ΕΕ», των «αξιών του ΝΑΤΟ» και του «Διεθνούς Δικαίου» που προσαρμόζεται στους συσχετισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα απαντά η ελληνική κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις, με μοναδικό κριτήριο το πώς θα προωθηθούν πιο αποφασιστικά οι διευθετήσεις στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, που καθορίζεται από τις προτεραιότητες της γεωπολιτικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας για την επίσκεψη Ερντογάν στην Κύπρο, σχολίασε ότι οι όποιες αρνητικές εξελίξεις θα επιβαρύνουν και τις «ευρωτουρκικές» σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα «Asharq Al Aswat», μίλησε για ένα «καλύτερο μέλλον για όλους» με βάση το «Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, με το οποίο οι περισσότερες χώρες με τις οποίες έχουμε στενές σχέσεις έχουν συνταχθεί», και κάλεσε την Τουρκία «να γίνει μέρος αυτής της συνεννόησης». Θύμισε άλλωστε ότι 6 χώρες της περιοχής έχουν προχωρήσει ήδη σε «συνεννόηση» για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, στέλνοντας σήμα ότι «εάν η Τουρκία συμμορφωθεί με τους κανόνες, είναι ευπρόσδεκτη να συμμετέχει».

Σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ο Ελληνας ΥΠΕΞ, σημείωσε ότι πήγε αρκετά καλά. Μιλώντας για την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ανέφερε ότι αν η ρητορική του «είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του δεν έχει κανένα νόημα». Εμφανίστηκε απορριπτικός στη «λύση δύο κρατών», προτάσσοντας από την άλλη ότι Ελλάδα και Τουρκία «συγκαταλεγόμαστε στα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ», αλλά και τη σημασία της «Συμμαχίας αξιών» που αποτελεί όπως είπε το ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή βέβαια που η λυκοσυμμαχία μαζί με την ΕΕ προωθεί διχοτομικές λύσεις.

Ενω στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, ο Δένδιας ξόρκισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προσπαθούν να διευρύνουν τη σχέση τους με την Ελλάδα σε βάρος της Τουρκίας και της βάσης τους στο Ιντσιρλίκ, καθώς όπως έλεγε «κατ’ ουδένα τρόπο η σχέση μας με τις ΗΠΑ δεν είναι αντιθετική προς την Τουρκία».

Στο ίδιο μήκος κύματος προσέγγισε τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Εννοείται πως θέλουμε μια Τουρκία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, που να μοιράζεται τις κοινές αξίες μας, αλλά η συμπεριφορά της επί της διακυβέρνησης Ερντογάν καθιστά τη συνεργασία μαζί της ολοένα και δυσκολότερη», είπε, βάζοντας και το θέμα που τους …δυσκολεύει.

Στην Κύπρο βρίσκεται από χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο, σε επίσημη επίσκεψη για την 47η επέτειο μνήμης των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...