Τουρκική εταιρία κατεβάζει τον διακόπτη στο Λίβανο

Φορτηγίδα της Karpowership στο Λίβανο
Φορτηγίδα της Karpowership στο Λίβανο / Πηγή: Reuters

Η Τουρκική Karpowership, η οποία παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στον Λίβανο από δύο φορτηγίδες της, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κλείνει την προμήθεια, λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές.

Η τουρκική εταιρεία, η οποία προμηθεύει 370 μεγαβάτ (MW), ή περίπου το ένα τέταρτο του τρέχοντος εφοδιασμού του Λιβάνου, δήλωσε στην κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα ότι θα πρέπει να κλείσει, εκτός εάν υπάρξουν κινήσεις για την επίλυση των ζητημάτων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των Λιβανέζων, οι οποίες δεν υπολογίζονται στο βωμό των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Πολλοί άνθρωποι στη χώρα, η οποία έχει δει την κατάρρευση του νομίσματός της από μια κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2019, βασίζονται σε ιδιωτικές γεννήτριες ή τα βγάζουν πέρα για πολλές ώρες την ημέρα χωρίς ρεύμα.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, οι καθυστερήσεις υπερέβαιναν τα 100 εκατομμύρια δολάρια και είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ξεκινήσει συνομιλίες για την επίλυση των καθυστερήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών του Λιβάνου δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι έλαβε επιστολή από την τουρκική εταιρεία με προειδοποίηση, επικαλούμενη έναν βουλευτή ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το “απόλυτο σκοτάδι” εάν οι φορτηγίδες διακόψουν την τροφοδοσία. Δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση σχετικά με οποιεσδήποτε συνομιλίες.

Κάθε φορτηγίδα της Karpowership έχει ισχύ 202 MW, έναντι συμβολαίου για την παροχή 370 MW.

Η συνολική χωρητικότητα του Λιβάνου ήταν περίπου 2.200 MW, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγίδων, αλλά παράγει μόνο 1.300 MW, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών προμηθειών 370 MW. Η μέγιστη ζήτηση του Λιβάνου το 2020 ήταν 3.500 MW, ανέφερε η πηγή.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...