Τουρκική λίρα: Νέα εφιαλτική υποτίμηση κοντά στο 6,5%

Με νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ εισήλθε η τουρκική λίρα στη νέα εβδομάδα, μετά τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε τα υψηλά επιτόκια τοκογλυφία, κάτι που όπως υποστήριξε είναι ενάντια στη φιλοσοφία του Ισλάμ.

Η εκ νέου αυτή υποστήριξη της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής από τον Ερντογάν, έστειλε το τουρκικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού δολαρίου έως το 17,5464 και σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.

Η νέα εφιαλτική υποτίμηση που καταγράφει το νόμισμα της Τουρκίας, υπολογίζεται αυτή τη φορά κοντά στο 6,5%.

«Χαμηλώνουμε τα επιτόκια. Μην περιμένετε κάτι άλλο από εμένα. Ως Μουσουλμάνος, θα συνεχίσω να πράττω βάσει αυτών που απαιτεί ο Ισλαμισμός και θα συνεχίσω να το κάνω», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι στο Ισλάμ δεν επιτρέπονται τα υψηλά επιτόκια και η τοκογλυφία. 

Ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να εμμένει στις απόψεις του για χαμηλά επιτόκια, τα οποία θεωρεί τη γενεσιουργό αιτία για τον πληθωρισμό (εκτινάχθηκε στο 21,3% τον Νοέμβριο και προβλέπεται να ξεπεράσει το 30% οσονούπω). 

Από την άλλη οι Τούρκοι πολίτες αντιλαμβανόμενοι ότι το εθνικό τους νόμισμα βρίσκεται εν μέσω «πολιορκητικού κλοιού», ξεφορτώνονται τη λίρα προς χάριν άλλων νομισμάτων. 

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα από τον Σεπτέμβριο έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης, από το 19% στο 14%, την ίδια ώρα όμως οι τιμές καταναλωτή διαρκώς ανεβάζουν ταχύτητα.

Με πληροφορίες από: Moneyreview.gr

Δείτε ακόμα...