Τουρκική NAVTEX για έρευνες δυτικά (!) του 25ου μεσημβρινού

Το ερευνητικό πλοίο «CESME» / Πηγή: marinetraffic.com

Τουρκική NAVTEX για έρευνες δυτικά (!) του 25ου μεσημβρινού είναι το νέο επεισόδιο στην ανοιχτή αμφισβήτηση της Άγκυρας της πραγματικότητας.

Το αφήγημα ότι ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έφερε πίσω γεμάτες βαλίτσες για τα ελληνοτουρκικά καταρρέει παταγωδώς μέρα με τη μέρα.

Η Τουρκία, έχει εντείνει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, ενώ οι ανακοινώσεις των Ευρωπαίων και Αμερικανών “συμμάχων” είναι χτύπημα στην πλάτη.

Μετά τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εναέριου χώρου – φτάνοντας ακόμη και 2,5 ν.μ απ’ την Αλεξανδρούπολη- την όξυνση της ρητορικής, σειρά παίρνουν τα ερευνητικά.

Με την παράνομη NAVTEX που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Σμύρνης, δεσμεύονται για υδρογραφικές έρευνες δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου, δυτικά του 25ου μεσημβρινού(!), μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου. 

Το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες που θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα της εβδομάδας έχει αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και το ερευνητικό «Γιουνούζ», για έρευνες στο Αιγαίο. 

Ενώ, την ίδια ώρα, διεξάγεται μεγάλη τουρκική αποβατική άσκηση «EFES», με την συμμετοχή του αμερικανικού σκάφους αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Arlington».

Δείτε ακόμα...