Τουρκικό Υπ.Εξ: για «προβοκατόρικες πτήσεις» ελληνικών μαχητικών στο ανατολικό Αιγαίο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας

Το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά πάνω απο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αποτελεί απάντηση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στις «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» που είχαν προηγηθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κοντά στις τουρκικές ακτές, ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς.

Οι τουρκικές υπερπτήσεις, ήρθαν μάλιστα λίγε μόνο μέρες μετά την ολοκλήρωση της τουρκικής άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” που πραγματοποιήθηκε με σενάριο κατάληψης νησιού υπό το άγρυπνο βλέμμα του…ΝΑΤΟ.

Στη δήλωσή του ο Τ. Μπιλγκίτς, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών «δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα» και ότι «η ελληνική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Νταλάμαν».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το πέρασμα των τουρκικών μαχητικών πάνω από νησιά του Αιγαίου ήταν απάντηση σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

«Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχει σχέση με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών», ισχυρίστηξε ο Μπιλγκίτς και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και στη ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά».

Σημειώνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετέθεσε τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία «για το μέλλον». Ο δε πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική αντίδραση κινείται εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου το οποίο ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ και του επισήμανε ότι η στάση της Τουρκίας «υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια, όπως επίσης και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της Ρωσίας». Όμως, ακριβώς αυτός ο στόχος, της διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής είναι που δίνει αέρα στα πανιά της προκλητικότητας της Τουρκίας, στο όνομα της αγκίστρωσης της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. 

Δείτε ακόμα...