ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 4 – 11 Νοεμβρίου 2023

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου


Πρακτορείο Αναντολού


Πρόεδρος Ερντογάν: Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας,τον διαγράψαμε (04.11.2023)

Κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Όσον αφορά στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής μεταξύ άλλων είπε:
Το Ισραήλ δεν έκανε αυτό το βάναυσο βήμα με τη δική του δύναμη. Όλη η Δύση, ιδιαίτερα η Αμερική, είναι τώρα στο πλευρό του.
Ο Νετανιάχου είναι ο υπ’ αριθμόν ένα υπεύθυνος για τα γεγονότα και κρίνεται επίσης από την παγκόσμια πολιτική. Το πιο σημαντικό είναι ότι 121 χώρες τάχθηκαν κατά του Ισραήλ και των υποστηρικτών του στην ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών για μια έκτακτη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Αν εξαιρέσουμε την Αμερική, δεν υπάρχει κανείς με το μέρος του. Υπήρξαν παρόμοιες ψηφοφορίες και στο παρελθόν, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα στο Ισραήλ
”. Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις τόνισε:
Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής μας με οποιονδήποτε τρόπο,τον διαγράψαμε. Αλλά η πλήρης διακοπή των δεσμών, ιδίως στη διεθνή διπλωματία, δεν είναι δυνατή. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα της διπλωματίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες για την παραπομπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραμάτισε έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν πρόβαλε μια δίκαιη προσέγγιση. Ούτως ή άλλως δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε κάτι τέτοιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη μας σε αυτήν έχει κλονιστεί“.

Κλείνοντας δήλωσε:
Η δύναμη των κρατών είναι βέβαια αρκετή για να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο,όμως η συνείδηση των λαών είναι αυτή που θα τερματίσει τον πόλεμο. Οι κραυγές εκατομμυρίων ανθρώπων που ακούνε τις φωνές των καταπιεσμένων θα κάνουν το Ισραήλ να παραιτηθεί“.

Εφημερίδα Τζουμχουριγιέτ

Νέος πρόεδρος στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) : Οζγκιούρ Οζέλ (05.11.2023)

Ο Οζγκιούρ Οζέλ έγινε ο 8ος πρόεδρος του CHP μετά από 13 χρόνια θητείας του Κιλιτσντάρογλου. Στην 100ή επέτειο της δημοκρατίας και του κόμματος, εκλέχτηκε νέος πρόεδρος και νέα διοίκηση του κόμματος. Ο Οζγκιούρ Οζέλ στην ομιλία του ως νέος πρόεδρος του CHP μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
Βιώνω τη μεγαλύτερη στιγμή της ζωής μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τον οποίο θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής την πορεία του δικαίου. Έχω επίγνωση της ευθύνης μου. Είναι μεγάλη τιμή το να καθίσω στην καρέκλα που κάθισαν ο Μουσταφά Κεμάλ,ο Μπουλέντ Ετζεβίτ,ο Χικμέτ Τσετίν, ο Αλτάν Οϊμέν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.Είναι καθήκον μου και καθήκον όλων σας να ενστερνιστούμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν”.

Εφημερίδα Γενί Σαφάκ

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν (06.11.2023)

Ο υπουργοί Φιντάν και Μπλίνκεν πραγματοποίησαν προσωπική συνομιλία και συνομιλία μεταξύ αντιπροσωπειών στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Μετά τη συνάντηση δεν έγινε καμία δήλωση.

Εκπρόσωπος του AKP Τσελίκ: Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση την εκκένωση της Γάζας (07.11.2023)

Συγκλήθηκε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΑΚΡ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ομέρ Τσελίκ προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση.
Αναφέροντας ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της Γάζας, ο Τσελίκ δήλωσε: “Στο σημείο που φτάσαμε στη Γάζα, έχει φανεί ότι οι ενέργειες του Νετανιάχου εμπίπτουν στο πεδίο των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας. Είναι δύσκολο να πρέπει να αναφερόμαστε σε μια τέτοια τραγωδία με αριθμούς, αλλά όσον αφορά την ανάδειξη των διαστάσεων της σφαγής, θα πρέπει να αναφερθεί ότι 7 χιλιάδες από τις 10 χιλιάδες που χάσαμε ήταν άμαχοι, παιδιά και γυναίκες. Το Ισραήλ διαπράττει άμεσα εγκλήματα πολέμου. Η πολιτική σφαγής της κυβέρνησης Νετανιάχου απέναντι στο λαό της Γάζας δεν είναι τίποτα άλλο από γενοκτονία.Αυτό που κάνει η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι το ίδιο με αυτό που έκαναν οι Ναζί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το εκφράζει αυτό με μια αίσθηση “φρίκης. Παρά όλες αυτές τις δηλώσεις, ο ΟΗΕ δεν επεμβαίνει με κανέναν τρόπο στα γεγονότα.
Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα παρακολουθώντας το από μακριά. Η αποστολή πολεμικών πλοίων και πυρηνικών υποβρυχίων εκεί δεν θα ωφελήσει κανέναν. Εμείς δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχτούμε την εκκένωση της Γάζας. Η εκκένωση της Γάζας θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου και όσοι έχουν αυτή τη νοοτροπία θα θελήσουν να εξαλείψουν την παλαιστινιακή υπόθεση
”.

Κοινό μήνυμα Τουρκίας – Ιράν για τη Γάζα: Ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να αυξήσει την πίεση (09.11.2023)
Ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραήμ Ρεϊσί στην Τασκένδη, όπου μετέβη για τη 16η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίλυσή της, οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ιράν και περιφερειακά ζητήματα. Υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της Τουρκίας να επιλύσει το ζήτημα αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εγγυητή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο ισλαμικός κόσμος θα πρέπει να λάβει κοινή στάση και να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ.

Σημαντικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν στο Ουζμπεκιστάν: 11 χιλιάδες παιδιά και γυναίκες σκοτώθηκαν στη Γάζα, ο κόσμος σιωπά (09.11.202)

Στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, ο Ερντογάν μεταξύ άλλων δήλωσε: “Το Ισραήλ παραβίασε τις ανθρωπιστικές αξίες. Σκοτώθηκαν 11 χιλιάδες παιδιά και γυναίκες και ο κόσμος σιωπά.Αφήσαμε πίσω μας την 34η ημέρα της επίθεσης. Η Δύση είναι τόσο ανήμπορη που δεν μπορεί καν να ζητήσει κατάπαυση του πυρός παρακολουθώντας τη σφαγή από μακριά. Αν δεν υψώσουμε τη φωνή μας από κοινού ως οργάνωση εδώ σήμερα, πότε θα την υψώσουμε;”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...