Τουρκικός Τύπος: Αγενείς εκφράσεις από τον Αρμένιο Υπουργό Ζ. Μνατζακανγάν, 231.869 τα κρούσματα

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Κορονοϊός

Τα 231.869 έφτασαν τα συνολικά κρούσματα της χώρας, ενώ οι θάνατοι τους 5.710

Πρακτορείο Αναντολού

Σοβαρό χτύπημα στις δυνάμεις του YPG / PKK τον Ιούλιο.Με επιτυχημένες επιχειρήσεις εξοντώθηκαν 106 τρομοκράτες.

CNN Türk

“Διπλωματικές κινήσηεις» που άλλαξαν τις ισορροπίες. Αξιοσημείωτη κίνηση ενάντια σε 5 χώρες.

Κατά την διαδικασία ομαλοποίησης μετά την πανδημία η Τουρκία δραστηριοποιείται έντονα στην εξωτερική της πολιτική.Στις κινήσεις που πρόσφατα έκαναν  η Ελλάδα, η Γαλλία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος ενάντια στην Τουρκία,η Τουρκία ,στα πλαίσια της στρατηγικής  του “Κέρδους στην πράξη και στο τραπέζι» απαντάει με αξιοσημείωτες διπλωματικές, στρατιωτικές και πολιτικές κινήσεις στην Ασία, την Αφρική, την Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.Τον τελευταίο μήνα, έχουν γίνει αμοιβαία κρίσιμα βήματα με τις ΗΠΑ, το Κατάρ, το Ομάν, τον Νίγηρα, την Αιθιοπία,άλλες χώρες της Αφρικής,τις χώρες του Κόλπου και της Ασίας. Ενώ έχουν υπογραφεί 4 νέες συμφωνίες με τον νότιο γείτονα της Λιβύης,τον Νίγηρα. Με την ψηφιακή διπλωματία εξαφανίστηκαν τα σύνορα.

Αυξήθηκε η υποστήριξη για τη Λιβύη

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για υποστήριξη στην νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και από άλλες χώρες άρχισαν να δίνουν καρπούς. Οι σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ-Λιβύης εξελίσσονται. Τέλος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυβέρνησης Ενότητας( ΕΚΕ) της Λιβύης Σάρατς και ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μουχαμέντ μπιν Αμπντουραχμάν Αλ Σάνι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουλίου.Με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας τον τελευταίο μήνα το Κατάρ ,που συνεχίζει να υποστηρίζει την ΕΚΕ, είχαν 4  επαφές σε διάφορα επίπεδα. Εκτός από το Κατάρ είχαν και επαφές και με μία σημαντική χώρα του Κόλπου το Ομάν. Οι δύο χώρες στέλνουν το μήνυμα ότι οι στρατηγικές σχέσεις τους μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο δυνατές. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ομάν απέλασε την εταιρεία DAMAC που εδρεύει στα ΗΑΕ.

Πρόσκληση για διάλογο από τις ΗΠΑ

Με την επίκληση της Τουρκίας να δραστηριοποιηθούν περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Λιβύη η σύσταση μεικτών επιτροπών έχει φτάσει στο τελικό στάδιο.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία,ο Σάρατς συναντήθηκε με  τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη αύξησε τις προσπάθειες για τον εξοπλισμό των ένοπλων  δυνάμεων στην Σερτ και στην Κούφρα και έκανε έκκληση για  ειρηνικό διάλογο.Το θέμα της Λιβύης συζητήθηκε κατά την περιοδεία του Τσαβούσογλου στην Αφρική.  

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία ανέπτυξε τις σχέσεις της με τους γείτονες της Λιβύης, την Αλγερία, την Τυνησία,τον Νίγηρα και το Τσαντ. Επίσης ανταποκρίθηκε θετικά και στο κάλεσμα της Αιθιοπίας για διαμεσολάβηση στα προβλήματα που έχει  το τελευταίο διάστημα με την Αίγυπτο λόγω του φράγματος του Χεντάσι.Επιπλέον, πραγματοποιούνται εργασίες με το Τσαντ, την Σενεγάλη, το Τόγκο και την Σομαλία για την κάλυψη των κενών στις υφιστάμενες συμφωνίες και την υπογραφή νέων συμφωνιών. Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του Τσαβούσογλου στην Αφρική στις 20-22 Ιουλίου, υπογράφηκαν τέσσερις νέες συμφωνίες με τον Νίγηρα, τον νότιο γείτονα της Λιβύης. Οι εξελίξεις στη Λιβύη ήταν στην κύρια ατζέντα των συνομιλιών.

Γενί Σαφάκ

Yeni-Safak-Logo

Αγενείς εκφράσεις από τον Αρμένιο Υπουργό Ζοχράμπ  Μνατζακανγάν : “Τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία  για να υποστηρίξει την αδελφή της χώρα είναι καταστροφικά. Αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς. Θα προσπαθήσουμε να αντισταθούμε. Ενεργοποιούμε όλα τα εθνικά και διεθνή μέσα που διαθέτουμε.” 

Τζουμχουριγέτ

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κάνουν έκκληση για την Αγία Σοφία: Ο χώρος αυτός είναι ένα σύμβολο όπου συναντώνται οι πολιτισμοί, πρέπει να διατηρήσει την ταυτότητα του ως μουσείο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...