Τουρκικός Τύπος: Αγία Σοφία και Λιβύη τα βασικά θέματα

Τουρκία, Κωνσταντινούπολη
Φώτο Αρχείου / Τουρκία, Κωνσταντινούπολη / Πηγή: Eurokinissi

Κορονοϊός

Κρούσματα : 179.831
Θάνατοι : 4.825

Αυξάνονται τα κρούσματα.
Εάν αυτό συνεχιστεί ενδέχεται να αρχίσουν απαγορεύσεις.
Το δεύτερο κύμα έχει ξεκινήσει, η χώρα βρίσκεται σε πανικό.

TRT (Τούρκικη Ραδιοφωνία Τηλεόραση)

  • Επιχειρήσεις σε 56 νομούς ενάντια της FETÖ (Οργάνωση του Γκιουλέν).Συνελήφθησαν 100 άτομα.
  • Έρχονται στο φως οι σφαγές του Χαφτάρ. Η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Λιβύη άλλαξε τις ισορροπίες.Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ έχασε μεγάλη δύναμη. Οι σφαγές αμάχων από τις δυνάμεις του Χαφτάρ αποκαλύφθηκαν από μαζικούς τάφους που βρέθηκαν.Η κυβέρνηση της Λιβύης κατηγορεί τον Χαφτάρ για γενοκτονία και παράλληλα γίνονται κλήσεις προς τον ΟΗΕ για διερεύνηση.

Σαμπάχ

Σε συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του AKΡ,με την ανάθεση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα στελέχη του να πραγματοποιήσουν εκτενή έρευνα σχετικά με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία και στην συνέχεια με την υποβολή αιτήματος για το ίδιο θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Αγία Σοφία έγινε ένα από τα πιο καυτά θέματα στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας. Για την Αγία Σοφία, το τζαμί Kariye (Μονή της Χώρας) θα παρουσιαστεί ως πρότυπο, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συζητήσει την υπόθεση στις 2 Ιουλίου.

Λίγο πριν από την εκδίκαση, το AKP διεξήγαγε δημοσκόπηση για να ανιχνεύσει την κοινή γνώμη και την στάση του έθνους σχετικά με αυτό το ζήτημα. Η δημοσκόπηση που αναδεικνύει εντυπωσιακά αποτελέσματα παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε και σε συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουίιυο του AKΡ, το 90% των οπαδών των κομμάτων AKΡ και MHP (Εθνικιστικό Κόμμα) καθώς και το 70% της βάσης του İYİΡ( Εθνικιστικό Κόμμα) και το 40% της βάσης CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) δήλωσαν ότι κρίνουν σωστό να λειτουργήσει ξανά η Αγία Σοφία ως τζαμί.

Σοζτζού

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη περιμένει σε ενέδρα μιας και η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στο ίδιο ρήγμα με το Μπίνγιολ όπου πρόσφατα έγινε σεισμός. “Ο κίνδυνος σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είναι 62%”, δήλωσε ο καθηγητής Γκιορούρ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...