Τουρκικός Τύπος: Αν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν αποστρατιωτικοποιηθούν η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας τους λέει ο Τσαβούσογλου

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταξύ άλλων αναφερόμενος και στη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είπε:

“Μερικά από αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και μερικά με τη Συμφωνία του Παρισιού του 1947. Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες ότι η Ελλάδα δεν θα εξοπλίσει αυτά τα νησιά. Αλλά η Ελλάδα από την δεκαετία του 1960 άρχισε να τα εξοπλίζει κάτι που αρχικά το αρνήθηκε και μετά το αποδέχτηκαν με τη δικαιολογία ότι “Υπάρχει απειλή από την Τουρκία”

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία έκανε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στην Ελλάδα για τα σχετικά νησιά, ο Τσαβούσογλου συνέχισε ως εξής:

“Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Στην πρώτη είπαμε ότι η Ελλάδα εξόπλισε αυτά τα νησιά και ότι αυτό παραβιάζει και τις δύο συνθήκες. Στη δεύτερη περιγράψαμε  αναλυτικότερα την νομική πλευρά του θέματος. Η Ελλάδα διατάραξε το καθεστώς αυτών των νησιών και για αυτό τον λόγο η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, αρχίζει η συζήτηση για την κυριαρχία τους μιας και δόθηκαν με αυτόν τον όρο. Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι εντελώς ανέντιμη σε όλα τα θέματα.”

Επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ απομακρύνθηκαν πρόσφατα από την πολιτική ισορροπίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Κύπρο, ο Τσαβούσογλου είπε:

“Στο τέλος τέλος η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Όχι με την έννοια του “Φοβόμαστε πολύ τα όπλα στα νησιά ή φοβόμαστε την Ελλάδα”. Η Ελλάδα λέει, “Υπάρχει απειλή από την Τουρκία και για αυτόν τον λόγο τοποθετούμε τα όπλα”. Μα τι όφελος θα υπάρξει από αυτά τα όπλα; Κανένα!
Δεύτερον η Ελλάδα υποστηρίζει πως “Η Τουρκία έχει βλέψεις στην κυριαρχία μας και ακολουθεί επεκτατική πολιτική και για αυτό τον λόγο έχει αυτές τις αξιώσεις και γράφει αυτές τις επιστολές”. Ενώ στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι αυτή που ακολουθεί επεκτατική πολιτική διότι παραβιάζει και διαταράσσει το καθεστώς των νησιών.
Εμείς μιλάμε για το διεθνές δίκαιο το οποίο είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Οι συμφωνίες είναι ξεκάθαρες. Για αυτό τον λόγο αν η Ελλάδα δεν κάνει βήμα πίσω σε αυτές τις παραβιάσεις, εμείς δηλώνουμε πως θα ανοίξουμε το θέμα της κυριαρχίας των νησιών. Η Ελλάδα κάνει δημαγωγία.”

Δείτε ακόμα...