Τουρκικός Τύπος: Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζητά από τις τουρκόφωνες χώρες ο Ερντογάν

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

«Τουρκικό Συμβούλιο» – Ερντογάν: Πιστεύω ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας, θα φέρουμε τους Τουρκοκύπριους στη θέση που τους αξίζει

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στην μέσω τηλεδιάσκεψης Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών του «Τουρκικού Συμβουλίου» (σ.σ. Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών).

Αφού χαιρέτισε τους συμμετέχοντες ξεκίνησε την παρέμβαση του αναφέροντας: «Με την συμμετοχή των αδερφών μας Τουρκμένων πιστεύουμε ότι το Τουρκικό Συμβούλιο που ιδρύθηκε πριν 12 χρόνια θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Ως Τουρκία, υπό την σκέπη του Συμβουλίου, θα παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη.
Σήμερα, βιώνουμε την ευτυχία να δηλώσουμε το Τουρκιστάν, όπου ο Χοτζά Αχμέτ Γεσεβί ο οποίος άναψε τον πυρσό της τουρκο-ισλαμικής σκέψης, μια από τις πνευματικές πρωτεύουσες του τουρκικού κόσμου. Οι αλλαγές που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας αυξάνουν τη σημασία των δομών συνεργασίας όπως το Τουρκικό Συμβούλιο. Με την εξαιρετική σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήσαμε τον Απρίλιο και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις συναντήσεις των αρμόδιων υπουργών μας, καταφέραμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο της επιδημίας στο ελάχιστο στις συναλλαγές μας.

Είμαστε αλληλέγγυοι σε θέματα που αφορούν την ανεξαρτησία μας, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία μας. Με την ευκαιρία αυτή,στο πρόσωπο του αδελφού μου Ιλχάμ Αλίγεβ συγχαίρω όλους τους αδελφούς μου στο Αζερμπαϊτζάν για τη νίκη τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για άλλη μια φορά εκ μέρους μου και του έθνους μου. Ολοκληρώνοντας τη θεσμοθέτησή του σε 12 χρόνια, το Τουρκικό Συμβούλιο έχει μεγάλη διεθνή αναγνώριση. Τώρα πιστεύω ότι είναι καιρός να ονομάσουμε το συμβούλιο μας ως έναν διεθνή οργανισμό».

Έκλεισε λέγοντας για την Κύπρο: «Πιστεύω ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας, θα φέρουμε τους Τουρκοκύπριους στη θέση που τους αξίζει».

Πρακτορείο Αναντολού

Αμρέγεβ: «Το Τουρκικό Συμβούλιο στοχεύει στο σχηματισμό των ηνωμένων εθνών του τουρκικού κόσμου»

Ο Μπαγντάτ Αμπρέγιεβ, Γενικός Γραμματέας του Τουρκικού Συμβουλίου δήλωσε στο Πρακτορείο Αναντολού μεταξύ άλλων ότι «Το Τουρκικό Συμβούλιο στοχεύει στο σχηματισμό των ηνωμένων εθνών του τουρκικού κόσμου».
Στη διάσκεψη κορυφής πήραν μέρος οι ηγέτες Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζιστάν και Ουζμπεκιστάν. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και αρμόδιοι του Τουρκμενιστάν συμμετείχαν με το καθεστώς χώρας – παρατηρητή.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...