Τουρκικός Τύπος – Ανάλυση: Σε ποιο βαθμό η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία;

Άρθρο ανάλυση του Ογούζ Γιουτζέλ με τίτλο “Σε ποιο βαθμό η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία;” δημοσιεύει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Συγκεκριμένα:

Ο Ογούζ Γιουτζέλ, διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου Μαρμαρά, συνέταξε για το Πρακτορείο Αναντολού μια αξιολόγηση για την πολιτική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά τις δραστηριότητες άσκησης πίεσης της Ελλάδας μέσω της δράσης της στα διάφορα λόμπι και τη γενική κατάσταση της χώρας.

Στις ΗΠΑ, όπως οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι, έτσι και οι Έλληνες έχουν τα δικά τους λόμπι.Εκτός από την υποστήριξη που παρέχεται στους Έλληνες από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου με περισσότερα από 100 λόμπι που διαθέτει στις ΗΠΑ, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση όσον αφορά την άσκηση πίεσης στις ΗΠΑ, ειδικά αν προστεθεί η συμμαχία με το Αρμενικό λόμπι μετά το 1974.Ως εκ τούτου, η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει τα αρμενικά και ελληνικά λόμπι,στις ΗΠΑ.Η Ελλάδα σε κάθε περίοδο κρίσης που βιώνει με την Τουρκία τείνει να αναζητήσει υποστήριξη από τα λόμπι για να ασκήσει πίεση.Η Ελλάδα, μέσω των λόμπι της στις ΗΠΑ, της American Hellenic Educatioanal Progressive Association (AHEPA) και του American Hellenic Institute (AHI), προσπαθεί να να έχει σημαντική υποστήριξη έναντι της Τουρκίας σε θέματα όπως η Κύπρος, το Πατριαρχείο,η Θεολογική Σχολή, η Δυτική Θράκη, τα προβλήματα στο Αιγαίο και οι αγορές όπλων της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.Μετά την ανάδειξη στην προεδρία του Τζο Μπάιντεν, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί σημαντικά και έχει παρατηρηθεί αξιοσημείωτη αύξηση των αντιτουρκικών δραστηριοτήτων του ελληνικού λόμπι.

Οι οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας

Η Ελλάδα, όπως και άλλες δυτικές χώρες, έχει έναν ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό.Έχει υιοθετήσει μια συντηρητική μορφή διακυβέρνησης.Δεν έχει τη δύναμη να κάνει μια πιθανή κίνηση εκβιομηχάνισης, δεν έχει την τεχνική εκπαίδευση και την παραγωγή για να θρέψει τον αυξανόμενο πληθυσμό της και κατατάσσεται ψηλά στη διαρροή εγκεφάλων. Η γεωγραφία της Ελλάδας, η οποία δεν παρουσιάζει ευνοϊκές προοπτικές όσον αφορά τους πόρους του υπεδάφους της, δεν διαθέτει υποδομές για βιομηχανικές κινήσεις.

Δεν υπάρχει επαρκής καλλιεργήσιμη γη για τη βασική διατροφή. Η μεταφορά των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή γίνεται εξ ολοκλήρου με πλοία και κατά μήκος της ακτογραμμής. Οι οδικές μεταφορές που απαιτούνται είναι πολύ χαμηλότερες από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζει πολύ δυσμενείς προοπτικές για μια χώρα που θέλει να αποκτήσει τη δυνατότητα να κάνει μια βιομηχανική κίνηση.

Επίσης υπάρχει κρίση γλυκού νερού λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, ιδίως λόγω της θέσης των νησιών.Με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής,προβλέπεται ότι θα προκύψουν μεγάλες δυσκολίες. Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αλιεία, την παραγωγή λαχανικών-φρούτων και τον τουρισμό, τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος, που είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Παρ’ όλα τα κίνητρα και τη στήριξη της ΕΕ γενικά και της Γερμανίας ειδικότερα, τα βιομηχανικά έργα και έχουν μείνει ημιτελή σε ορισμένα σημεία και δεν έχουν ξεκινήσει ποτέ σε άλλα, ενώ τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα,απέχουν πολύ από το να ενσωματωθούν στις τεχνολογίες που αναπτύσσονται πρόσφατα.

Διαφθορά και ρουσφέτι στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Οργάνωση Διεθνούς Διαφάνειας (ΤΙ), η διαφθορά και το ρουσφέτι εξακολουθούν να αποτελούν μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον οργανισμό, η δωροδοκία έφτασε στο αποκορύφωμά της με την κρίση του 2007-2008 και σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στην 49η θέση μεταξύ των χωρών στον κόσμο.

Η πολιτική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας

Η αντιπαλότητα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι απίθανο να είναι επιτυχής για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Δεν θα είναι παρά ένας εσωτερικός πολιτικός διάλογος για τους κυβερνώντες της χώρας για να δημιουργήσουν ψεύτικη επικαιρότητα και να δώσουν στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι “αποκτήθηκε υπεροχή έναντι της Τουρκίας” με την παροχή προμηθειών όπλων από άλλες χώρες.Το γεγονός ότι η Ελλάδα, χωρίς να συνειδητοποιήσει τις δημογραφικές, οικονομικές και στρατιωτικές της δυνάμεις και αδυναμίες, και μόνο με την υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων, μπαίνει σε έναν αγώνα εναντίον της Τουρκίας θα πρέπει να ερμηνευθεί ως σημάδι ότι η ιστορία θα επαναληφθεί.Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει αυτόν τον αγώνα.

Η συνεργασία της Τουρκίας με μια άλλη μη δυτική δύναμη εναντίον της Ελλάδας μπορεί να θεωρηθεί ως μια κατάσταση που η Δύση δεν θα ήθελε.Διότι οι κοινές δραστηριότητες της ρωσοκινεζικής συμμαχίας στη Μεσόγειο, οι οποίες είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, θα αυξήσουν περαιτέρω τη σημασία και τη θέση της Τουρκίας στα μάτια των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ, και αυτές οι παραχωρήσεις που δόθηκαν στην Ελλάδα πλέον δεν θα δοθούν.Η ένταξη της Τουρκίας στη ρωσοκινεζική συμμαχία και η προτίμησή της υπέρ αυτού του μπλοκ δεν θα είναι μια επιλογή που θα ευχαριστήσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό κράτος επιθυμεί την πλήρη ευθυγράμμιση της Ελλάδας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.Ωστόσο, για να το αποδεχθούν αυτό οι ΗΠΑ, η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει στην ενεργειακή εξίσωση, πράγμα αδύνατο προς το παρόν. Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαδραματίσει κανέναν ρόλο στον τομέα των ενεργειακών μεταφορών,που είναι μια πιο ακριβή επιλογή για τη Δύση σήμερα,οι ΗΠΑ δεν θα ευνοήσουν την πλήρη ολοκλήρωση με την Ελλάδα.

Η μόνη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να αναλάβει το ρόλο της “πύλης της Ευρώπης” για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Ο μόνος τρόπος για να καταστεί η Ελλάδα ως απαραίτητη για τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι αυτός. Για όλους αυτούς τους λόγους, το ελληνικό κράτος δεν θα αποτελέσει απειλή για την Τουρκία. Αυτό συμβαίνει διότι η Ελλάδα δεν πληροί τους όρους των προαναφερθέντων προϋποθέσεων τόσο από στρατηγική άποψη όσο και από άποψη έκτασης και πληθυσμού.

Δείτε ακόμα...