Τουρκικός Τύπος: Ανατολική Μεσόγειος, αύξηση χωρικών υδάτων της Ελλάδας και η παρουσία της Γαλλίας στην Κύπρο

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Η Ανατολική Μεσόγειος, η αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και η παρουσία της Γαλλίας στη Κύπρο είναι τα κύρια θέματα του τουρκικού Τύπου. Στο μέτωπο του κορονοϊού τα κρούσματα είναι 263.998 και οι θάνατοι 6.209.

ΤRT (Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης, Φετχί  Μπάσαγα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η τελευταία κατάσταση στη Λιβύη.

CNN Türk

– Πανικόβαλαν την Ελλάδα οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο! Εάν η Ελλάδα κλιμακώσει την ένταση, θα χάσει και αυτά που έχει.  Μετά από τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα στριμώχτηκε στη γωνιά και δεν ξέρει τι να κάνει. Στην περιέργειά της το τι θα κάνει το Oruç Reis στην περιοχή, πήρε σήμερα την απάντηση. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η δράση του πλοίου παρατείνεται έως τη 1η Σεπτεμβρίου. 

– Η κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που ξεκίνησε από την Ανατολική Μεσόγειο και επεκτείνεται στο Αιγαίο πήρε νέες διαστάσεις με το μήνυμα της Ελλάδας ότι «σε όλες τις θάλασσες» τα χωρικά ύδατα θα επεκταθούν από τα 6 μίλια στα 12 μίλια. Η αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος αυξάνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα οποία αποτελούν το 40% του Αιγαίου, σε 70%. Το υπεράκτιο ποσοστό πέφτει επίσης από 50% σε περίπου 20%. Στην Τουρκία δεν μένει ούτε το 10% του Αιγαίου.

Σαμπάχ

–  Τι προσπαθούν να κάνουν οι Mακρόν και Μητσοτάκης ; Πειρατικές κινήσεις από Γαλλία και  Ελλάδα.

Σε πειρατικές κινήσεις προχωρούν η Ελλάδα και η Γαλλία των οποίων κοινός παρονομαστής είναι η εναντίωση στην Τουρκία. Η Ελλάδα εξοπλίζει 16 από τα 23 νησιά της Μεσογείου και του Αιγαίου, τα οποία θα έπρεπε να έχουν αποστρατικοποιηθεί σύμφωνα με τις Συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, έχει στρατιωτική παρουσία στη Νότια Κύπρο κατά παράβαση των συμφωνιών του Λονδίνου και της Ζυρίχης του 1959 και του 1960. Ενώ αυτές οι συμφωνίες παρέχουν την ασφάλεια της Κύπρου στις εγγυήτριες δυνάμεις Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία, το Παρίσι προσπαθεί πειρατικά να επιβάλλει την παρουσία του στο νησί.

Σχεδόν κάθε βήμα της Ελλάδας και των υποστηρικτών της στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα θέμα που αποτελεί πρόβλημα όσον αφορά το διεθνές δίκαιο. Η ανακοίνωση από την Αθήνα «ενάντιας Navtex» στην περιοχή, που ανακοίνωσε Navtex η Τουρκία είναι σαφώς παράνομη. Επιπλέον, με αυτές τις κινήσεις, ο ελληνικός στόλος στοχεύει να παρενοχλήσει τον Oruç Reis, ένα πολιτικό πλοίο που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών.

Σύμφωνα με τις συνθήκες, οι στρατιωτικές δραστηριότητες στην Κύπρο απαγορεύονται σε άλλες εκτός από τις εγγυήτριες χώρες. Επομένως, οι συμφωνίες που συνήψε η Γαλλία με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση θεωρούνται άκυρες. Δεν μένει απαρατήρητο ότι η Βρετανία, μία από τις εγγυήτριες χώρες, παραμένει σιωπηλή ενάντια σε όλες αυτές τις πειρατικές προσπάθειες που αγνοούν τις συμφωνίες.


												
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...