Τούρκικος Τύπος: Ανησυχία γύρω από τη δήλωση των απόστρατων ναυάρχων

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ 

Δέκα ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη δήλωση των απόστρατων ναυάρχων 

Ενώ δέκα ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας της Γενικής Εισαγγελίας της Άγκυρας σχετικά με την δήλωση ορισμένων απόστρατων ναυάρχων, τέσσερεις ύποπτοι ειδοποιήθηκαν να παρουσιαστούν στην Αστυνομία εντός τριών ημερών χωρίς να τεθούν υπό κράτηση, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία τους. 

Νέες λεπτομέρειες προέκυψαν κατά την έρευνα για την ανακοίνωση ορισμένων απόστρατων ναυάρχων 

Αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα που διενήργησε η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας σχετικά με την ανακοίνωση ορισμένων απόστρατων ναυάρχων. Διερευνήθηκε εάν οι ύποπτοι που ετοίμασαν την ανακοίνωση είχαν επαφή με εν ενεργεία αξιωματικούς, εάν είχαν επικοινωνία και με άλλα επιτελεία εκτός του Επιτελείου Ναυτικού και εάν άλλα άτομα πιέστηκαν για υπογραφή. 

Ο Πρόεδρος Επικοινωνιών της Προεδρίας Αλτούν κάλεσε όλους να πάρουν θέση στην δήλωση κάποιων απόστρατων ναυάρχων 

Όσον αφορά την ανακοίνωση ορισμένων απόστρατων ναυάρχων, ο Αλτούν  είπε: “Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει όποιος σέβεται την δημοκρατία και την βούληση του έθνους είναι να υιοθετήσει μια στάση χωρίς ερωτηματικά εναντίον αυτής της επαίσχυντης ανακοίνωσης”. 

Ισχυρή αντίδραση του Προέδρου Ερντογάν στην σκανδαλώδη ανακοίνωση των απόστρατων ναυάρχων  

Στην πρώτη θέση της ημερήσιας διάταξης βρίσκεται η σκανδαλώδης ανακοίνωση που υπογράφηκε από τους απόστρατους ναυάρχους και προσκαλεί σε πραξικόπημα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση αξιολόγησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μεταξύ άλλων είπε :   

“Η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε τα μεσάνυχτα είναι σίγουρα μια κακόβουλη προσπάθεια. Δεν μπορούν να εκδίδουν ανακοινώσεις με πραξικοπηματικά υπονοούμενα. Κανένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τέτοια μέσα.Δεν είδαμε να κάνουν υποστηρικτικές ανακοινώσεις για την χώρα μας σε οποιονδήποτε από τους αγώνες μας από την Κύπρο έως το Καραμπάχ. Δεν είδαμε να βρίσκονται δίπλα στο έθνος μας στην απόπειρα πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.Είναι απαράδεκτο 104 απόστρατοι ναύαρχοι να κάνουν μια τέτοια απόπειρα τα μεσάνυχτα σε μια χώρα γεμάτη από προηγούμενα πραξικοπήματα.Δεν μπορούμε αυτό να το ονομάσουμε ελευθερία έκφρασης. Η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να περιλαμβάνει απειλές με υπονοούμενα πραξικοπήματος ενάντια  στην κυβέρνηση. 

Mόλις δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση περιμέναμε από όλους τους πολιτικούς να πάρουν θέση εναντίον της και ευχαριστούμε αυτούς που το έπραξαν.Δυστυχώς, ορισμένοι από τους πολιτικούς μας υποστήριξαν αυτήν τη βρώμικη εκστρατεία.  

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, υπογράψαμε την Σύμβαση του Mοντρέ το 1936 λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σύμβαση που έστω και με αδυναμίες έδωσε στην Τουρκία τον έλεγχο των στενών, για την εποχή της αποτέλεσε μία νίκη.Θεωρούμε σημαντικό το Μοντρέ και συνεχίζουμε την δέσμευση μας σε αυτό.Η σύνδεση μεταξύ Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης και του Μοντρέ είναι εντελώς λανθασμένη. Η Διώρυγα είναι μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει τα δικαιώματά μας στον Βόσπορο.  

Θα ενισχύσουμε και θα αναπτύξουμε τη δημοκρατία μας έστω και με κόστος της ζωής μας παλεύοντας ενάντια στα πραξικοπήματα και τις χούντες”.   


Τζουμχουριγιέτ

Η πρώτη αντίδραση του CHP στην κράτηση των απόστρατων  ναυάρχων 

Μετά την έρευνα που ξεκίνησε εναντίον των ναυάρχων που υπέγραψαν την ανακοίνωση του Μοντρέ, όταν άρχισαν σήμερα το πρωί να έρχονται τα πρώτα νέα της κράτησης, η πρώτη δήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προήλθε από τον Ενγκίν Όζκοτς και τον βουλευτή του Αϊδινίου Μπολέντ Τεζτζάν ο οποίος αναφέρθηκε στον ναύαρχο Τζεμ Γκιούρντενιζ,εμπνευστή της “Γαλάζιας Πατρίδας”.    

Όζκοτς : “Μια ντροπιαστική μέρα για την Τουρκία. Αυτά τα παιχνίδια τα έχουμε ξαναδεί. Οι πατριώτες, όπως χθες έτσι και σήμερα δεν θα σκύψουν το κεφάλι”.

Τεζτζάν : ” Χθες όταν τα μέλη της FETÖ βρισκόταν στο στρατό  ο Τζεμ Γκιούρντενιζ ήταν στη φυλακή.Σήμερα ναύαρχοι με σαρίκια είναι στο στρατό και ο Τζεμ Γκιούρντενιζ είναι υπό κράτηση.” Αποδεικνύεται ότι όπου βρισκόταν χθες η κυβέρνηση βρίσκεται και σήμερα.Οι πατριώτες όπως δεν σώπασαν χθες δεν θα σωπάσουν και σήμερα”.  

Κοινή δήλωση 98 πρώην βουλευτών: Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να κατασκευαστεί, το Μοντρέ δεν μπορεί να συζητηθεί! 

98 πρώην βουλευτές του CHP υποστήριξαν με κοινή δήλωση τους 104 απόστρατους  ναυάρχους. Στην δήλωση αναφέρεται : “Ως πρώην βουλευτές, λέμε ότι η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης  δεν μπορεί να να κατασκεθαστεί! Το Μοντρέ δεν μπορεί να συζητηθεί!”

Δ.Ι

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...