Τούρκικος Τύπος: Αντιδράσεις για τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Μετά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που αναγνωρίζει για πρώτη φορά την γενοκτονία των Αρμενίων όλα τα ΜΜΕ είχαν την πλήρη δήλωση και δειγματοληπτικά τους παρακάτω τίτλους:

Πρακτορείο Αναντολού

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε γραπτή δήλωση σχετικά με τα γεγονότα του 1915. 

Ακσάμ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ονόμασε “γενοκτονία” για τα γεγονότα του 1915! 

Σαμπάχ

Σκανδαλώδης απόφαση από τις ΗΠΑ για τα τα γεγονότα του 1915! 

Γενί Σαφάκ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο  Μπάιντεν ονόμασε “γενοκτονία των Αρμενίων ” τα γεγονότα του 1915

Τζουμχουριγιέτ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την λέξη “γενοκτονία” στην δήλωσή του της 24ης Απριλίου.


Όλα τα  ΜΜΕ

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Υπουργείο Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσινγκτον.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν έχει καμία νομική βάση και ότι η Άγκυρα “την απορρίπτει, την βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο”. 

Πρόεδρος Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε να λησμονηθεί η κουλτούρα συμβίωσης αιώνων των Τούρκων με τους Αρμένιους    

Ο πρόεδρος σε μήνυμα που έστειλε στον Πατριάρχη των Αρμενίων της Τουρκίας Σαχάκ Μασαλιάν μεταξύ άλλων αναφέρει : 

“Σκέφτομαι με σεβασμό τους Αρμένιους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έχασαν την ζωή τους στις σκληρές συνθήκες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και δίνω τα συλλυπητήρια μου στα εγγόνια τους.Είναι πηγή υπερηφάνειας για όλους μας που είμαστε ισότιμοι,ελεύθεροι και περήφανοι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας .Εκτός από την συμβολή της αρμενικής κοινότητας στην αρχιτεκτονική, τη μουσική και τις τέχνες ο κοινός μας πολιτισμός εμπλουτίστηκε και αναπτύχθηκε με τη γνώση και τη σκληρή δουλειά πολλών γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων, επιχειρηματιών και επαγγελματιών που προέρχονται από τους κόλπους της. Δεν θα επιτρέψουμε να λησμονηθεί η κουλτούρα συμβίωσης αιώνων των Τούρκων με τους Αρμένιους.Το γεγονός ότι οι συζητήσεις που έπρεπε να κάνουν οι ιστορικοί πολιτικοποιήθηκαν από τρίτους και μετατράπηκαν σε εργαλείο παρέμβασης κατά της χώρας μας, δεν βοήθησε κανέναν. 

Πάντα εκφράσαμε με διάφορες αιτίες ότι είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Αρμενία βάσει της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Μετά την επίλυση της κρίσης του Καραμπάχ, ανανεώσαμε ξανά το κάλεσμα μας. Επαναλαμβάνω ξανά την ίδια κλήση. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Αρμένιους πολίτες μας, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του λαού μας, για την ειλικρινή υποστήριξή τους στον αγώνα της χώρας μας για πρόοδο”. 

Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου : Απορρίπτουμε πλήρως αυτήν την δήλωση 

Ο υπουργός αντέδρασε στην έκφραση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για την λεγόμενη γενοκτονία και δήλωσε : “Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία. Δεν δεχόμαστε από κανέναν μαθήματα για την ιστορία μας. Η ευκαιριακή πολιτική είναι η μεγαλύτερη προδοσία της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Απορρίπτουμε πλήρως αυτήν την δήλωση, της οποίας η μόνη βάση είναι ο λαϊκισμός”.

Αντίδραση  από τον Ομέρ Τσελίκ στον Τζο Μπάιντεν για τον όρο “γενοκτονία” : Το απορρίπτουμε έντονα 

Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ αντέδρασε στον ορισμό του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915 ως “γενοκτονία” και είπε: «Αυτή η δήλωση ήταν μια δήλωση που υποστηρίζει κύκλους που προσπαθούν να σαμποτάρουν τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Απορρίπτουμε έντονα αυτήν την δήλωση και την καταδικάζουμε”. 

Δήλωση της κεντρικής επιτροπής του HDP (*): Αντιμετωπίστε την ντροπή της γενοκτονίας των Αρμενίων!

Η δήλωση μεταξύ άλλων αναφέρει :

Στις 24 Απριλίου 1915, 250 Αρμένιοι διανοούμενοι και πολιτικοί εξορίστηκαν και σφαγιάστηκαν από την Οργάνωση Ένωσης και Προόδου. Αυτή η ημερομηνία ήταν η απαρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο αρμενικός λαός απομακρύνθηκε από την πατρίδα του όπου έζησε για χιλιετίες και στην πλειοψηφία του σφαγιάστηκε. Ως αποτέλεσμα της γενοκτονίας, η περιουσία και η πολιτιστική ιδιοκτησία άλλαξαν χέρια. Η Τουρκία επί 106 χρόνια δεν αντιμετώπισε το θέμα της γενοκτονίας. Το έγκλημα που δεν αντιμετωπίστηκε έχει επαναληφθεί και έχει φτάσει  μέχρι σήμερα. Τα εγκλήματα διακρίσεων και μίσους έγιναν συνηθισμένα. Η γενοκτονία των Αρμενίων είναι πάνω από όλα ένα ανθρωπιστικό, νομικό και κοινωνικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να γίνει αποδεκτό σήμερα. Είναι απαράδεκτο αυτά τα ιστορικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα να έρχονται στην επιφάνεια σε διεθνές πολιτικό επίπεδο ως αποτέλεσμα των σχέσεων με την Τουρκία. Η αρμενική γενοκτονία έλαβε χώρα σε αυτά τα εδάφη και η δικαιοσύνη  πρέπει να αποδοθεί σε αυτά τα εδάφη. 

Στην 106η επέτειο, αισθανόμαστε στην καρδιά μας την γενοκτονία,την μεγάλη καταστροφή και την ανθρώπινη τραγωδία εναντίον των Αρμενίων,αρχαίο λαό αυτών των εδαφών,και τιμάμε εκείνους που δολοφονήθηκαν με σεβασμό και έλεος. 

(*) σ.σ. Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών / Φιλοκουρδικό

Αντίδραση από τον Αλτούν στην δήλωση του HDP σχετικά με τα γεγονότα του 1915 

“Η μακρά και ένδοξη ιστορία μας είναι η υπερηφάνεια μας. Η σύντομη και σκοτεινή ιστορία σας είναι γεμάτη με πιστοποιητικά ντροπής. Η ιστορία σας είναι η ιστορία της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης! Σας παραπέμπουμε στο τιμημένο μας έθνος”. 

Δ.Ι

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...