Τουρκικός Τύπος: Αντίδραση της Τουρκίας στο νέο νόμο της Ελλάδας για τις μουφτείες

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Aντίδραση της Τουρκίας στον νέο νόμο της Ελλάδας για τις μουφτείες αναφέρεται στα δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπου της Πέμπτης 4 Αυγούστου.

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τη λειτουργία της μουφτείας παραβιάζει για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΤΜΔΘ) δήλωσε:

“Η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ΤΜΔΘ, τα οποία κατοχυρώνονταν από διεθνείς συμφωνίες, ιδιαίτερα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, με νομική ρύθμιση που υιοθέτησε για το ίδρυμα της μουφτείας προσπαθώντας να το μετατρέψει σε ένα ίδρυμα υπό τον έλεγχό της”.

“Αυτή η νομοθεσία, που εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της ΤΜΔΘ, αγνοεί για άλλη μια φορά τους Μουφτήδες που εκλέγονται από την ΤΜΔΘ και συνεπώς τη βούληση της ΤΜΔΘ και την ελευθερία της θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες η Συμβουλευτική Επιτροπή της ΤΜΔΘ, η οποία αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των ομοεθνών μας” συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η δήλωση υπενθυμίζοντας ότι το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης παρέχει στην ΤΜΔΘ το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δικές της θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές-κοινωνικές οργανώσεις συνεχίζει αναφέροντας ότι η παραβίαση αυτού του δικαιώματος από την Ελλάδα έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έχει καταγραφεί στο παρελθόν και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια αναφέρεται:

“Ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει στη ΤΜΔΘ την απαραίτητη υποστήριξη και διευκόλυνση για την εκλογή των Μουφτήδων της και τη διαχείριση και διάρθρωση των μουφτείων, είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να τις φέρει τελείως υπό τον δικό της έλεγχο, παρά τη θέληση της ΤΜΔΘ.

Με αυτή τη νομική ρύθμιση, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες των ομοεθνών μας, που κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες, και προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό του Μουφτή σε δομή υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους. Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των θρησκευτικών θεσμών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη χώρα της και στην εκλογή των ηγετών τους με τέτοιους κατασταλτικούς νόμους και πρακτικές (*).

Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να θέσει τέλος στις πολιτικές της πίεσης και εκφοβισμού έναντι της ΤΜΔΘ.

Η Τουρκία,όπως και πριν, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα θέματα των δικαιωμάτων και ελευθεριών των ομοεθνών της.”

(*) (σ.σ.) Χωρίς να σημαίνει ότι είναι σωστό ο Μουφτής της Μουσουλμανικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης να διορίζεται και να μην εκλέγεται, κάτι σχετικά αντίστοιχο γίνεται και στην Τουρκία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Καταρχήν ο Πατριάρχης είναι οικουμενικός και όχι μόνο επικεφαλής της Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης. Παρόλα αυτά σύμφωνα με την ισχύουσα τουρκική νομοθεσία, ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει την τουρκική υπηκοότητα προκειμένου να εκλεγεί στον θρόνο του και να ασκήσει τα καθήκοντά του, κάτι που ισχύει και για όλα τα μέλη της Συνόδου από τα οποία εκλέγεται.

Επίσης,και το ποιο σημαντικό,είναι ότι η Ιερά Σύνοδος πρέπει να προτείνει τρεις υποψηφίους στο τουρκικό κράτος όπου αυτό εγκρίνει ποιος μπορεί να διατελέσει υποψήφιος και να έχει τη δυνατότητα να εκλεγεί.

Πρακτορείο Αναντολού

Στις φλόγες το Ελληνικό Νοσοκομείο του Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη

Φωτιά ξέσπασε στο ελληνικό νοσοκομείο του Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Επιτόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν να ελέγξουν τη φωτιά.

Τοπικοί αξιωματούχοι της Κωνσταντινούπολης ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή τραυματισμοί λόγω της πυρκαγιάς και ότι σχεδόν 80 ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.

Ο καπνός που προκλήθηκε από τη φωτιά στο ιστορικό κτίριο είναι ορατός από πολλές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...