Τουρκικός Τύπος: Αντίδραση της Τουρκίας στη δήλωση του Γερμανού εκπροσώπου για τον “εναέριο χώρο”

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών πρέσβης Τανζού Μπιλγκίτς, απάντησε στη δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστιαν Βάγκνερ, ότι “η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία προκαλεί ανησυχία”.

Στην γραπτή του απάντηση αναφέρει:

“Αν και η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από τη ηπειρωτική χώρα μας και παρενοχλεί τα αεροπλάνα μας, είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος να απευθύνει αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της χώρας μας.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Γερμανό εκπρόσωπο ότι η Τουρκία δεν είναι η πλευρά που δεν ανταποκρίθηκε στις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ εδώ και ένα χρόνο, παρά τις προσκλήσεις που έγιναν, και ότι, χρησιμοποιώντας την τελευταία ένταση στο Αιγαίο ως δικαιολογία, δήλωσε ότι είχε παγώσει αυτές τις συναντήσεις.

Καλούμε τη Γερμανία, η οποία ισχυρίζεται ότι καταβάλλει προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση, να μην παίρνει θέση στις διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων, να μην είναι όργανο της ανομίας άλλων χωρών και να μην κάνει μεροληπτικά σχόλια σε τομείς και ζητήματα που δεν έχει καμία υπευθυνότητα και ευθύνη.”

Υπουργός Τσαβούσογλου: Τα έγγραφα που εστάλησαν από τη Σουηδία και τη Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ απέχουν πολύ από τις προσδοκίες

Ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στην κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Νορβηγό υπουργό εξωτερικών και τον Ιρλανδό υπουργό εξωτερικών και άμυνας.

Όταν ρωτήθηκε για πόσο καιρό η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι εξαρτάται από την απάντηση αυτών των δύο χωρών στην Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου τονίζοντας ότι η Τουρκία μετέφερε με γραπτό και σαφή τρόπο τις προσδοκίες και τις ανησυχίες της για αυτό το θέμα τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στη Σουηδία είπε:

“Τώρα, πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία για το πώς και πότε αυτές οι δύο χώρες θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες μας.”

Δηλώνοντας ότι ένα κοινό έγγραφο συμφιλίωσης εστάλη από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία και ότι η σύμβουλος της Σουηδής πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον διαβίβασε ένα έγγραφο στην Άγκυρα, ο υπουργός είπε:

“Είπαμε τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και σε αυτές τις χώρες ότι αυτά τα έγγραφα που μας στάλθηκαν απέχουν πολύ από τις προσδοκίες μας. Θα τα συγκεντρώσουμε, θα τα μελετήσουμε και θα στείλουμε τη δική μας απάντηση. Και χθες και σήμερα είπαμε στον γενικό γραμματέα Στόλτενμπεργκ ότι αν υπάρξει βάση για διαπραγμάτευση, θα πρέπει να βασίζεται στο έγγραφο που στείλαμε. Δεν θα ήταν σωστό να απαντήσουμε στην ερώτηση πότε.Aυτή τη στιγμή η μπάλα είναι σε αυτούς.“

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...