Σαμπάχ
Σκληρή αντίδραση του προέδρου Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Αν κάνεις κάποιο λάθος, οι Τούρκοι θα έρθουν
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε σημαντικές δηλώσεις κατά την τελετή θεμελίωσης της πανεπιστημιούπολης Εσένγιουρτ.
Μεταξύ άλλων αναφερόμενος και στην Ελλάδα είπε τα εξής:
“Σε πιο βαθμό εθνική ήταν η αμυντική βιομηχανία μας, το καμάρι του έθνους μας, όταν αναλάβαμε την εξουσία; Ήταν 20% και τώρα είναι 80%. Λένε ότι η Τουρκία παρήγαγε έναν πύραυλο που ονομάζεται Ταϊφούν και τι θα συμβεί αν αυτός ο πύραυλος χτυπήσει την Αθήνα; Δεν έχουμε τέτοιο θέμα, αρκεί να έχετε το μυαλό σας στο κεφάλι σας. Αν προσπαθήσετε να εξοπλίσετε τα νησιά, εμείς θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια; Κοίταξε Μητσοτάκη, πάλι μιλάς αριστερά και δεξιά. Αυτό να το ξέρεις καλά. Αν κάνεις κάποιο λάθος, οι Τούρκοι θα έρθουν. Αν συμπεριφερθείς με σύνεση, δεν έχουμε καμία δουλειά μαζί σου”.
Σκληρή αντίδραση από την προεδρική συμμαχία στο Economist, το οποίο στοχοποίησε τον ρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία
Καθώς η Τουρκία πλησιάζει προς τις εκλογές του 2023, οι κατηγορίες που εξαπολύονται από μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού εναντίον της χώρας έχουν γίνει πιο συχνές. Το περιοδικό The Economist δημοσίευσε έναν σκανδαλώδη τίτλο με στόχο τον πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία αναφέροντας: “Οι ξένοι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες, όπως δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Η συμπεριφορά του Ερντογάν καθώς πλησιάζουν οι εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει αυτό που σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό μια προβληματική δημοκρατία σε μια πλήρη δικτατορία”.
Ο επικεφαλής επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν αντέδρασε έντονα στον σκανδαλώδη τίτλο του περιοδικού.
Ο πρόεδρος Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την προσευχή της Παρασκευής, είπε για το θέμα αυτό τα εξής: “Η μοίρα της Τουρκίας δεν καθορίζεται από το βρετανικό περιοδικό, καθορίζεται από το έθνος μου. Ότι πει το έθνος μου αυτό είναι και η Τουρκία”.
Αναφερόμενος και στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός τόνισε: “Ο Μητσοτάκης μπορεί να λέει τέτοια πράγματα, αλλά αυτά δεν αρκούν για να καθορίσουν την τύχη της περιοχής. Πρώτα απ’ όλα, βλέπουμε ότι τόσο η Λωζάνη όσο και η προσέγγιση των νησιών δεν εφαρμόζονται από τις ελληνικές αρχές. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να εξοπλιστούν αυτά τα νησιά τα οποία όμως σήμερα εξοπλίζουν. Με τον εξοπλισμό αυτών των νησιών, κάνουν βήματα αντίθετα τόσο με τη Λωζάνη όσο και με άλλες συμφωνίες. Φυσικά, λέμε τα απαραίτητα γι’ αυτά όταν έρχεται η ώρα, σε διεθνείς συναντήσεις και στα απαραίτητα μέρη”.