Τουρκικός Τύπος: Αντιπαράθεση για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών – Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Κατεχόμενη Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

Την αντιπαράθεση για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, δημοσιεύουν φιλοκυβερνητικά τουρκικά με΄σα.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

Αντίδραση κατά της ΕΕ για την κριτική που άσκησε στην ένταξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Οκτάι προέβη σε δήλωση στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις επικρίσεις της ΕΕ όσον αφορά την ιδιότητα του παρατηρητή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) και ανέφερε τα εξής:

“Οι δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με την αποδοχή της ΤΔΒΚ ως μέλους-παρατηρητή του ΟΤΚ είναι για εμάς άκυρες. Η ΤΔΒΚ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και είναι το πιο φυσικό της δικαίωμα να συνάπτει σχέσεις και να συναναστρέφεται με τα φιλικά και αδελφά Τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού και του πραγματικού εκπροσώπου του, της ΤΔΒΚ”.Επίσης για το ίδιο θέμα και ο εκπρόσωπος του AKΡ,Ομέρ Τσελίκ δήλωσε: “Η δήλωση της ΕΕ σχετικά με το γεγονός ότι η ΤΔΒΚ θα γίνει μέλος-παρατηρητής του ΟΤΚ είναι μια άδικη και υποκριτική δήλωση.Η ΕΕ παρασύρεται από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή ηγεσία.Γι’ αυτό οι δηλώσεις αυτές είναι για εμάς άκυρες.Οι Τουρκοκύπριοι είναι ένα σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας. Είναι σωστό και εξαιρετικά φυσικό για την ΤΔΒΚ να είναι μέλος-παρατηρητής του ΟΤΚ. Η στάση της ΕΕ που προσπαθεί να αγνοήσει την ΤΔΒΚ είναι μια ιστορικά και πολιτικά ανεδαφική προσέγγιση. Όπως τόνισε ο Πρόεδρός μας στην τελευταία σσύνοδο του ΟΤΚ, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ”.

Ο Δένδιας έσπευσε τρέχοντας στο Βέλγιο μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν

Η αποδοχή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) ως μέλους- παρατηρητή στη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) έχει ενοχλήσει την Ευρώπη και ιδίως την Ελλάδα.

Αφού η ΕΕ απέρριψε το καθεστώς μέλους-παρατηρητή, ήρθε και μια κίνηση από την Ελλάδα. Ακολουθώντας τα βήματα του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν παρέλειψε ποτέ να διαμαρτύρεται εναντίον της Τουρκίας στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζήτησε το θέμα αυτό στο Βέλγιο. Συναντήθηκε με τους ομολόγους του από το Λίβανο και το Βέλγιο και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας παραβίασε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Επιπλέον, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση χαρακτήρισε “ανησυχητική” τη χορήγηση καθεστώτος παρατηρητή στην ΤΔΒΚ.

“Η Τουρκία υποστηρίζει έτσι μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο”, ανέφερε ο ελληνικός Τύπος.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να καταστήσουν γνωστή την ΤΔΒΚ στον κόσμο. Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: “Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προωθήσουμε την ΤΔΒΚ ως κράτος.Η περίπτωση της Βόρειας Κύπρου δεν είναι τόσο εύκολη όσο του Κοσσυφοπεδίου. Είναι πιο δύσκολη, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε”.

Έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Ιστικλάλ στο Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης.

Πολλοί έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στην οδό Ιστικλάλ (σ.σ.Μεγάλη οδός του Πέραν) και πολλοί τραυματίστηκαν. Στην περιοχή στάλθηκαν ισχυρές υγειονομικές και αστυνομικές δυνάμεις. Η πρώτη επίσημη δήλωση ήρθε από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης ο οποίος ανακοίνωσε ότι 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 38 άτομα τραυματίστηκαν. Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα για τρομοκρατία σχετικά με την έκρηξη. Το RTÜK (σ.σ.Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης) ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκε απαγόρευση μετάδόσεων σχετικά με την έκρηξη”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...